САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819413Укупно посета:
  • 2564553Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

КАДИЊАЧА НИЈЕ МЕСТО ЗА  МАНЕКЕНЕ

Још један неприхватљив потез, овог пута стигао из Ужица уписаних у историјску мапу света и као прва голема ослобођена од фашиста територија на почетку Другог светског рата у нашем делу Европе, под славним именом Ужичка Република, унео је жишку у пласт сена – реаговање разнообразне узнемирене јавности што се, увођењем манекена у Меморијални комплекс на Кадињачи да би снимили рекламу фирми из Чачка, свесно и недопустиво нарушава пијетет према сенима храбрих партизана из гласовитог Радничког батаљона погинулих у најезди хитлеровске фашистичке армаде новембра 1941. године.

Извођачи ”модног перформанса”, заоденути кабаницом одобрења Народног музеја у Ужицу, објашњавају како су манекенке биле прикладно одевене, а директорка установе културе (чије поједине поставке, не само случајно речено, нико чињенично упознат о круцијалним догађајима и личностима из Другог светског рата, не може прихватити) саопштава како је њен кустос пратио сеансу на Кадињачи, са свим се сагласио, а онда, скупа одлучили да и сам улазак у Меморијални комплекс у таквој намери није очигледно скрнављење.

Читава кампања, како је (према медијима) назива директорка Народног музеја у Ужицу, није никаква промоција грандиозног споменика и културно-историјског наслеђа Србије, већ безобзирна комерцијализација и готово презир према сенима погинулих партизана у одбрани одузете слободе.

Споменик на Кадињачи је под заштитом државе и сваке године, на дан погибије јунака што се нису плашили смрти, Влада Републике Србије и СУБНОР Србије заједнички одржавају, уз масовну посету, комеморацију неустрашивом Радничком батаљону и још неколико партизанских одреда.

Због тога Председништво СУБНОР-а Србије са индигнацијом одбија манипулацију са часном Кадињачом у чврстој вери да ће и надлежни државни органи зауставити могући и, ето, понегде већ постојећи манир појединаца да ништа није толико свето уколико некоме доноси профит.

Ужичка Кадињача, Шумарице у Крагујевцу, Црвени крст у Нишу, Краљево, Јајинци, Вранић и друга стратишта широм наше отаџбине, из разних ослободилачких одбрамбених ратова, као и светилишта на Косову и Метохији, нису места за доказивање маркетиншких експерата обучених на правилима друштва које код нас не могу и неће имати прођу.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Сунчано
07:0017:45 CEST
НедПонУто
26/11°C
27/10°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.