САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849505Укупно посета:
  • 2632270Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

МЕСТО СЕЋАЊА И ПОШТОВАЊА

Још један споменик је уређен. СУБНОР Србије добио је писмо од ПУПС-а да је реализовао иницијативу за уређење „Партизанског гробља“ на Бежанијској коси. Споменик сада изгледа достојанствено.

Споменик „Партизанско гробље“, посвећен жртвама пролазног логора на Сајмишту, подигнут 1951. године као прво обележје жртвама овог стратишта, дуги низ година стајао је скрајнут, запуштен, скоро заборављен.

Захваљујући великом ангажовању представника ПУПС-а у локалној самоуправи, Споменик „Партизанско гробе“ поново представља место пијетета жртвама Другог светског рата.

На Споменику „Партизанско гробље“ на Бежанијској коси је записно: „У време од 1941. до ослобођења Београда фашистички окупатор је на овом месту, после зверског мучења у логору на Сајмишту, стрељао преко 8.000 најбољих синова и кћери нашег народа“.

Узимајући у обзир да се ради о Споменику изузетне важности, који је обележје места где је извршен злочин над више хиљада заточеника логора Сајмиште, поред учињеног нашим ангажовањем, мишљења смо да Споменик и даље није у стању какво заслужује.

„Споменик „Партизанско гробље“ је 1951. године подигао СУБНОР, па предлажемо консултације ради договора око даљих корака на планирању и реализацији акције додатног уређења.

Иницијативу покрећемо на захтев чланова Општинске организације ПУПС-а Нови Београд, од којих су многи чланови СУБНОР-а, због чега сматрамо природним за усаглашавање ставова“ – стоји у писму које је примио Републички одбор СУБНОР-а Србије.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Нови Београд

  • pedjaza каже:

    Tendencija uređivanja spoenika NOR-a se i dalje uspešno nastavlja. Godinama unazad, mnoge aktuelne vladajuće garniture su potpuno neopravedno zapostavile te spomenike i prepustile ih zubu vremena, koji je učinio svoje. Koliko god da su oskudna sredstva u budžetima lokalnih samouprava, za održavanje spomenika je potrebno zaista malo, a ti spomenici su gotovo jedini svedoci slavnog vremena antifašističke borbe na našim prostorima.
    “Partizansko groblje” ima utoliko veči značaj. što je to spomenik posvećen izutetno velikom broju žrtava jednog od najvećih logora smrti u Srbiji, za vreme Drugog svetskog rata. Preko 8000 ljudi, čijem je streljanj predhodilo zversko mučenje, zaslužili su da bar spomenik posvećen njihovom stradanju bude adekvatno održavan. SUBNOR je i ovom prilikom pokazao na delu svoju jasnu privrženost tekovinama NOR-a, kroz želju i nastojanje da se taj spomenik dodatno uredi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.