Нови Сад: ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ

У Новом Саду 24. марта обележен је Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању 1999. године. Комеморативни скуп и полагање венаца на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији одржано је у касарни „Југовићево“.

Присутне је испред Града Новог Сада поздравио градоначелник Милан Ђурић. Он је истакао: „Прошле су 24 године од НАТО агресије, једног од најтрагичнијих догађаја у историји Србије и Новог Сада. Никада нећемо заборавити какве су нам муке задали рушитељи Новог Сада, никада нећемо заборавити невине жртве те бездушне агресије. Нови Сад ће заувек неговати културу сећања на све невине жртве, али и све храбре учеснике у одбрани и обнови наше земље и порушених градова“.

Према речима команданта Прве бригаде Копнене војске бригадног генерала Зорана Насковића, Војска тадашње Југославије оправдала је очекивања свог народа, као што данас то ради Војска Србије, константно јачајући своје редове улагањем у све аспекте одбране земље.

Прве бомбе у Новом Саду пале су 24. марта на Центар за полицијску обуку на Клиси, фабрику „Новограп“ и потом на касарну „Југовићево“ на Мајевици. Од тада па све до почетка јуна Нови Сад ће сваки дан бити под бомбама и највише ће се бомбардовати Рафинерија нафте и војни објекти, као и саобраћајно важне тачке. Током 11 недеља ваздушних напада срушена су сва три моста: Варадински 1. априла, Мост слободе 3. априла, док је Жежељев мост преживео неколико удара бомби и ракета и кончано пао 26. априла.

Венце на спомен обележје положиле су делегације гарнизона Нови Сад, Града Новог Сада, Покрајинске владе, Јужно-бачког округа, Удружења ваздухопловаца Војводине, ОРВС-а Града Новог Сада, СУБНОР-а АП Војводине и Новог Сада, Удружења ветерана органа безбедности и војне полиције, као и породице погинулих припадника Војске Србије.

Делегација СУБНОР-а АПВ предвођена председником Јовом Барошевчићем учествовала је и на централном обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији које је одржано у Сомбору.