У НИШУ OБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ

Поводом 24. марта, пре 24 године, дана када је почела НАТО агресија на Савезну Републику Југославију и Дана сећања на жртве бомбардовања, одржан је парастос и полагање венаца у Спомен капели жртвама ратова и на Споменику жртвама НАТО агресије.

Почаст палим жртвама одали су представници Града Ниша и градских општина, државних институција, војске, удружења грађана и борачких удружења. Венце и цвеће су положили и чланови породица страдалих и грађани Ниша.

Тог дана извршена је брутална НАТО агресија на тадашњу СРЈ. Бомбардовање је почело у 19:45 и непрекидно трајало 78 дана. Прве бомбе пале су на Косово и Метохију, затим на Београд, Ниш, Нови Сад, Лесковац, Подгорицу, Сомбор, Суботицу и Херцег Нови, најпре по војним циљевима, а затим због неочекиваног храброг отпора припадника војске и полиције проширили и по привредним и цивилним објектима. То је довело до уништења и тешких оштећења инфраструктуре, привредних објеката, школа, здравствених установа, електричних и железничких постројења, медијских кућа, споменика културе, црквава и манастира. Економски експерти проценили су штету на око 30 милијарди долара.

Ни данас није утврђен коначан број жртава, а процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених током 2.300 ваздушних удара са 1.150 борбених авиона по 995 објеката широм земље, при чему је лансирало близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

На Ниш је НАТО авијација дејствовала 40 пута срушивши око 120 објеката и оштетивши преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката. Лансирано је више од 320 пројектила велике разорне моћ, међу којима и 36 контејнера касетних бомби које су међународним правом забрањено оружје усмртивши 16 цивила, а више десетина рањено грађана. Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу.

Бомбардовање СРЈ окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уследило је повлачење војске и полиције из јужне покрајине и улазак међународних војних трупа.

Поменом и полагањем венаца на спомен-обележја жртвама НАТО агресије на Универзитетском тргу обележен је Дан сећања и одата почаст жртвама НАТО агресије. Венце су положиле делегације Војске Србије, Града Ниша, Нишавског управног округа, Полицијске управе, градских општина Града Ниша, СУБНОР-а и других патриотских удружења, бораца рата 1990-1999, ратних ветерана, удружења која негују традиције ослободилачких ратова и потомци. Венце и цвеће су положили и чланови породица страдалих и грађани Ниша

У име СУБНОР-а Ниша венце је положила делегација на челу са председником Градског одбора СУБНОР-а Србије Града Ниша у касарни „Мија Станимировић“ у Спомен капели жртвама ратова и на Споменику жртвама НАТО агресије.

Том приликом пуковник у пензији и члан председништва СУБНОР-а Србије Анђелко Милићевић је изјавио: „У нашој вери се каже да треба праштати и заборавити. Нити смемо заборавити, нити смемо опростити. Посебно после толико жртава наше деце и омладине, после толико бораца који су бранили државну границу својим телима и оставили вечно на бранику отаџбине“. Посебно је поручио младом нараштају: „Учите, читајте нашу историју, немојте да нам је пишу други. Немојте да нам се понови оно што је у задња два века доживљавала Србија. Треба да градимо обданишта, школе и факултете, а не споменике, да више људи не гину.“

24. март 2023.