Нови статут

ЈОШ БОЉЕ И УСПЕШНИЈЕ

Организација СУБНОР-а Србије, која по општој оцени постиже значајне резултате у заштити свог чланства и утицају на друштвена кретања у држави, може у наредном периоду да буде још боља и успешнија.

О овоме је расправљано и приликом закључне дебате у радној групи коју је Председништво СУБНОР-а основало са циљем да приреди и предложи нови статут организације.

Верзија статута је завршена и о њему ће се најпре изјашњавати Председништво, а потом Републички одбор и Скупштина.

Иначе, СУБНОР је основан 1947.године ради развијања и неговања традиција НОБ и обезбеђивања социјалне сигурности бораца и ратних војних инвалида и њихових породица. У међувремену се организација ширила, а посебно је приступио велики број младих после агресије снага НАТО на Србију 1999.године.

СУБНОР је и онивач Светске федерације бивших бораца ФМАК и Савеза бораца антифашистичких покрета Балкана, а члан је Међународне федерације бораца и антифашиста ФИР.

Широм Србије развијена је мрежа, у којој већ сада, као сигурно највећа и најраспрострањенија невладина и нестраначка организација, окупља преко сто хиљада чланова, представља снагу за уважавање. У чланство су ушли и многобројни симпатизери и потомци и поштоваоци.

Оријентација СУБНОР-а заснована је на антифашизму и поштовању славне традиције партизанских бораца и народноослободилачке војске током Другог светског рата, чије тековине подржавају и уважавају и многа друга удружења и друштва која су у међувремену постали колективни чланови ове борачке организације.