ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ У ПОЖАРЕВЦУ

Поводом Дана државности Републике Србије, венце крај споменика Кнезу Милошу у градском парку у Пожаревцу положиле су делегације локалне самоуправе, Војске Србије, полиције и СУБНОР-а Пожаревац.

Ове године због познате епидемиолошке ситуације свечаност је била другачије организована него претходних година.

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је мало народа и нација на свету које имају више датума довољно важних и значајних да се вежу за настанак државе:

“Настанак модерне Србије свакако је нераскидиво повезан са Сретењским уставом из 1835. године и подизањем Првог српског устанка 1804. године и то јесу датуми које би многи народи желели да имају у својој историји. Иако по форми различити, суштински су и устанак и устав изнедрили потврду народне воље доносећи, у кратком или дужем периоду, слободу и мир. Сјајне победе на бојном пољу и мудрост при преговорима, утрли су пут коначном осамостаљењу. Сретењски устав, мада кратког даха, био је због своје либералности трн у оку свим светским силама, које су се много деценија касније, хвалиле својим уставима којима је наш, српски, заправо био претеча. Ако бих морао у најкраћим цртама да опишем дух Дана државности Србије који прослављамо данас, рекао бих да је он спој борбе за државу у рату и борбе за државу у миру, и као такав јасна порука. Ова мирнодопска борба за јаку и поштовану Србију добија још више на значају када признања стигну из целог света.

Као награду за то већ смо добили то што јачи и бољи сваким даном данас поносно можемо, овде пред спомеником Књаза Милоша, у слободи рећи – „Живела Србија!“ – завршио је своје обраћање градоначелник Саша Павловић.

15.2.2021

СУБНОР Града Пожаревца