ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВАЗДУХОПЛОВНИХ ЖРТАВА

Дан ваздухопловних жртава, 20. март, обележен је симболичним и примереним комеморативним скупом на Новом гробљу, код вечне куће прве жртве нашег ваздухопловства, пилота Михаила Петровића који је трагично изгубио живот на борбеном задатку, тачно пре 110 година, наведеног датума 1913. године код Скадра.

Венце и цвеће на гроб пилота Михаила Петровића положили су делегације СУБНОР-а Србије, који је представљао, члан председништва, пуковник пилот Зоран Jаковљевић, Резервних војних старешина Србије, представници ваздухопловне фондације, удружења пилота, сарадници, гости и прави поштоваоци одважних и храбрих људи који су за слободу народа и част отаџбине жртвовали сопствени живот.

Минутом ћутања одата је дужна пошта свим ваздухопловним жртвама, припадницима војне, комерцијалне и спортске авијације. Пригодном беседом евоцирана је успомена на кратак али богат и славом овенчан живот пилота Михаила Петровића!

У виду „почасног круга“, а под геслом незаборав и поштовање, учесници комеморативног скупа су посетили и вечне куће легендарних српских пилота, Јована Југовића, Косте Милетића и Тадије Сондермајера.

Оваквим чином, ваздухопловци и пријатељи, дају свој пуни допринос чувању, неговању и преносу правих патриотских и пилотских вредности на наше младе генерације које храбро ступају на животну и историјску позорницу!

20.3.2023