ОБЕЛЕЖЕНА 109. ГОДИШЊИЦА ОД ЦЕРСКЕ БИТКЕ

Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца, одржана је у Текеришу, код Спомен-комплекса ,,Церска битка“ 19. августа 2023. године. Церемонију обележавања предводио је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић.

Церска битка, била је војни сукоб вођен између Аустроугарске и Србије августа 1914. око планине Цер и неколико села у њеној непосредној околини, као и Шапца, током ране фазе Српске кампање у Првом светском рату. Битка је била део прве аустроугарске офанзиве на Србију и избила је у ноћи 15. августа када су делови српске Комбиноване дивизије I позива наишли на аустроугарске извиднице улогорене на источним падинама Церске планине у близини села Текериш. Борбе које су уследиле прерасле су у битку за контролу неколико градића и села у околини планине, као и за контролу Шапца. Морал аустроугарских трупа је 19. августа опао и хиљаде војника су се повукли у Аустроугарску, а многи су се подавили у Дрини бежећи у паници. Срби су 24. августа опет ушли у Шабац, чиме се битка званично завршила.

Поред министра Селаковића, венце су положили ип редставници Министарства одбране и Војске Србије, Града Лознице, Града Шапца, околних градова и општина, амбасада, СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, као и остала удружења и негују традиције ослободилачких ратова Србије.

Након церемоније полагања венаца и одавања поште, интонирана је Химна Републике Србије. Присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Никола Селаковић. ,,Највећи и најмудрији управник једног народа је сам народ. У историји нема ниједног примера да је народ радио противу себе, противу свога опстанка. Народ је најбољи свој чувар, он је најбољи свој управник. Гуњац и опанак је победио у Церу, на Колубари, Мачковом камену, Кајмакчалану и пробио Солунски фронт“, нагласио је министар. Након обраћања уследио је и култуно-уметнички програм.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак

19. август 2023