ОБЕЛЕЖЕНА 110. ГОДИШЊИЦА КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

Поводом обележавања јубиларне 110. годишњице Кумановске битке, више стотина Врањанаца, чланова СУБНОР-а, удружења потомака ратника, градске управе Града Врања, и ученика Врњске гимназије, присуствовало је комеморативној државној свечаности на брду Зебрњак у Републици Северној Македонији. Овим се наставља дуга традиција одлазака Врањанаца на ово веома значајно место из српске историје и реализација богатог програма Градског одбора СУБНОР-а и Града Врање, који веома успешно негују традиције свих ослободилачких ратова Србије.

Кумановска битка је остала у историји као прва победа Срба над Османлијама, после боја на Косову. У борбама вођеним, у сусрету, 23. и 24. октобра 1912. године пале су и велике жртве. Погинуло је 687 српских ратника, 3.280 је рањено, а њих 597 се воде као нестали. Спомен костурница на Зебрњаку је трајно сећање на погинуле храбре српске ратнике и симбол је тла натопљеног крвљу, и у исто време светлости слободе.

Бројне делегације из Републике Србије и Северне Македоније одале су почаст полагањем венаца и цвећа, државне делегације Србије и Македоније, Војске Републике Србије, Српске заједнице у Македонији, Српске странке у Македонији и друге. У име Владе Републике Србије венац је положио државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питање, господин Миодраг Капор, са сарадницима. У име Града Врања заменица градоначелника Зорица Јовић, са сарадницима. У име СУБНОР-а Србије венац је положила трочлана делегација : члан Републичког одбора бригадни генерал Зоран Лубура, председник Скупштине СУБНОР-а Србије професор Мирољуб Стојчић и члан Републичког одбора Стојан Младеновић.

У име Владе Републике Србије обратио се државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, који је најпре подсетио на историјске чињенице и значај битке на Зебрњаку, истичући значај културе сећања за будуће генерације. „Ова величанствена победа плаћена је животима српских младића, животима тадашње будућности Србије. Овде смо да славимо њихову храброст и да не дозволимо забораву да нам их отме, јер човек може да погине у борби, али умире само ако га потомци забораве. Ми то нећемо дозволити. Србија жели даље, брже и боље. Спремна је да сарађује са свима, чува и пропагира мир и на миран начин решава проблеме. Наш је императив да у миру сачувамо част, слободу и територијални интегритет Србије. Опредељени смо за мир, поштовање међународних норми, права и институција. Учинићемо све да се за своје право на живот и слободу никада више не боримо оружјем, већ ћемо настојати да то урадимо чашћу, поштењем, знањем и радом. Нека је слава војницима Кумановске битке и нека буду сигурни да их не заборављамо, а потомцима поручујемо да ћемо учинити све да српска будућност буде што светлија и боља“ рекао је Капор. У име Републике Северне Македоније присутнима се обратила градоначелница општине Старо Нагоричане, Жаклина Јовановски. „Окупили смо се данас овде да одамо почаст и да се поклонимо храбрости и јунаштву српских војника који су дали животе за слободу. Њихово дело је показатељ да свака битка може да се добије уз велику храброст и пожртвовање“, рекла је госпођа Јовановски.

Свечаном скупу су присуствовале и, као гости СУБНОР-а Врања, цвеће на Зебрњаку положиле делегације: СУБНОР-а Аранђеловца, са председником Радомиром Радосављевићем и Удружења пензионера „Цар Лазар“ из Крушевца, са председником Љубишом Крстићем.

У програму свечаности наступили су глумци Позоришта „Бора Станковић“ из Врања, група „Извор“ са вокалним солистом Иваном Тасић, као и хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања и мајстор трубе Саша Ајдаревић.

Носилац програмских активности обележавања овог веома значајног јубилеја је Град Врање, у сарадњи са Министарством за рад, борачка и социјална питања, а под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића. На крају ћемо истаћи да овај велелепни споменик ратницима Кумановске битке на Зебрњаку заслужује потпуну обнову и реализацију идеје да се обнови порушена висока кула коју су Бугари, савезници Србије у Првом балканском рату, срушили у Другом светском рату, маја месеца 1942. године.

Миодраг Велиновић