ОБЕЛЕЖЕНА 145. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊА ОД ТУРАКА

Град Врање и СУБНОР Града Врања достојно су обележили 31. јануар, Дан града и 145. годишњицу ослобођења од Турског ропства, након 4,5 века робовања. У борби за ослобођење Врања и околине погинула су 125 српска војника, а рањено је 229 српских војника, подофицира и официра. Комеморативни скуп одржан је на платоу испред споменика „Чика Мита“ подигнут у част ослободиоцима Врања од Турака 1878. године, на кома је прво интонирана државна химна „Боже правде“, а затим одата почаст минутом ћутања погинулим српским ратницима. Присутнима се обратио градоначелник др Слободан Миленковић истакавши велики значај ослобођења Врања од вишевековног турског ропства и подсетивши да „Чика Мита“ сведочи о решености једног народа да се опет врати под окриље српске државе, где је историјски и припадао. „Споменик Чика Мита сведочи о немерљивом доприносу житеља Врањског краја у ослобођењу својих вековних огњишта. Делом у оквиру јединица добровољачког корпуса, делом и кроз бројне устаничке акције и покрете који су утицали на морал турске војске. Жртве наших предака нас подсећају и опомињу да се одбрана слободе, по правилу плаћа крвљу. Темељ наше слободе јачи је него икад. Међутим, у осетљивом историјском тренутку у коме се налазимо, искуство нас учи да је потребно довољно државничке мудрости да сачувамо фундамент нашег идентитета. Само на тај начин показаћемо да смо достојни потомци наших предака“, казао је градоначелник др Слободан.

Помен храбрим српским ослободиоцима служио је Епископ врањски Пахомије са свештенством, а на споменик Ослободиоцима Врања од Турака венац је у име града положио градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, у име Министарства одбране и Војске Србије командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, представници Полицијске управе Врање, представници БИЕ, народни посланик Драган Николић,  заменик председника Градске општине Врањска Бања, делегације Требиња, Источног Сарајева, Горњег Милановца и Куманова. Испред СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а Града Врања венац је положио председник бригадни генерал Зоран Лубура, са сарадницима. Цвеће су положили представници удружења Српски ратни ветерани Врања и Потомака ратника до 1918. године из Врања.

У позоришту „Бора Станковић“ одржана је свечана академија, којој је присуствовао велики број званица из јавног живота Врања, командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић, као и делегације градова и општина са којима Врање успешно сарађује. У свом обраћању градоначелник Врања др Слободан Миленковић подсетио је на историјске чињенице и важност данашњег датума. „31. јануара 1878. године одиграла се најважнија битка за ослобођење Врања од Турака. После више од четири века дочекана је слобода захваљујући нашим храбрим ратницима, који су је платили животима“, рекао је градоначелник. Такође, додао је да је наш задатак да у слободи развијамо своју земљу и створимо што боље услове за генерације које долазе. У славу наших предака, а за добробит наше деце и будућих поколења морамо бити одлучни у борби за константан напредак и развој нашег града. Да покажемо да смо достојни наследници храбрих и неустрашивих ратника, да је у слободи могуће све и да не постоје ограничења и недостижни циљеви“, закључио је градоначелник. Он је на свечаној академији, у име града, специјално јавно признање „31. јануар“, уручио глуму Драгану Станковићу, уваженом члану СУБНОР-а Врања. Додељена су и Јавна признања „31. јануар“ колективима и истакнутим појединцима. На академији је приказан и филм о Врању. У уметничком делу програма наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, сараднице овог ансамбла Катарина Божић и Биљана Васиљевић.

СУБНОР је, прикладном честитком, честитао 31. јануара и Дан 4. бригаде Копнене војске Србије и славу бригаде „Свети Анастасије велики“ и активно учествовао на обележавању Дана бригаде и славе у касарни „Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог“ у Врању. Командант Копнене војске Србије генерал потпуковник Милосав Симовић активно је учествовао у овим манифестацијама.

Као и ранијих година руководство Града и СУБНОР-а, координираном активношћу, достојанствено су обележили овај историјски значајан датум, 145. годишњицу ослобођења Врања од Турака.

  1. јануар 2023.