ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА СЛОБОДЕ У БУЈАНОВЦУ

Испред бисти првобораца Јосифа Јањића, Стојана Васиљевића, Александра Станковића и жртвама фашизма, у градском парку, достојно је обележена 78. годишњица ослобођења Бујановца у Другом светском рату

Општински одбор СУБНОР-а Бујановца, и ове године, био је организатор обележавања овог веома значајног датума, не само за Бујановац него и за читав југ Србије.

Све присутне срдачно је поздравио секретар Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца Димитрије Димитријевић, интонирана државна химна Србије „Боже правде, а почаст погинулим борцима одата је минутом ћутања и полагањем венаца: Општине Бујановац, Војске Србије, полиције, СУБНОР-а Врања, СУБНОР-а Бујановца, Резервних војних старешина и Месне заједнице. Обележавању су присуствовали и представници средње школе „Свети Сава“ и Црвеног крста Бујановца.

Затим се присутнима обратио секретар СУБНОР-а Бујановца и у свом веома кратком излагању Димитрије Димитријевић је истакао да је 7. септембар веома важан датума за Бујановац, а поново је подсетио присутне да, по одлуци Скупштине Општине Бујановца чију већину чине одборници Албанци, 7. септембар више није Дан општине Бујановац. Димитријевић је нагласио да „Не смемо заборавити жртву оних који су дали своје животе за слободу. СУБНОР Бујановца је од ослобођења обележавао овај дан и наставиће да га обележава и у будућности, у част и славу свих погинулих бораца и свих жртава окупатора“ без обзира на верску и националну припадност. Он је свим Бујановчанима, честитао 78. годишњицу ослобођења од фашизма у Другом светском рату. Посебно је истакао тежак живот целокупног становништва под фашистичком окупацијом и страдање житеља српске, албанске и ромске националности. Поред 122 погинула борца бугарски фашисти су убили и преко 600 цивилних лица, а у Бугарске логоре одведено је преко хиљаду младих људи овог краја.

Бригадни генерал Зоран Лубура, председник СУБНОР-а Града Врања, честитајући Бујановчанима Дан ослобођења од фашизма, нагласио је да култура сећања нема цену и да се погинулих бораца морамо сећати јер су они за нашу слободу дали најдраже што су имали – своје животе и због тога не смемо дозволити да нас победи култура заборава.

Председник Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, пренео је срдачне поздраве председника СУБНОР-а Србије генерала Видосава Ковачевића и овом приликом истакао да се на данашњи дан пре 78. година десила слобода Бујановцу, а да нам култура сећања не допушта да то заборавимо и да се с поносом сећамо херојских дана и жртава фашистичког терора и славних дана слободе и ослободилаца Бујановца. Стојчић је посебно истакао развој народноослободилачког покрета, где су од 11 партизанских десетина у Бујановачком крају са око 110 бораца, снаге овог краја током рата прерасле у јединице НОБ-а које су ослобађале и друге делове Југославије.

На жалост, и ове године као и претходних година, изостало је присуство једнонационалног, албанског, руководства Општине Бујановац као и представника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Миодраг Велиновић

Бујановац, 07.09.2022.