ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА БУЈАНОВЦА

У градском парку у Бујановцу, спред бисти првобораца Јосифа Јањића, Стојана Васиљевића, Александра Станковића, обележена је 79. годишњица ослобођења Бујановца у Другом светском рату.

Организатор обележавања овог веома значајног датума био је Општински одбор СУБНОР-а Бујановца, као и претходних година, а догађај је значајан не само за Бујановац него и за читав југ Србије.

Присутне делегације и грађане поздравио је председник Општинског одбора СУБНОР-а Бујановца Димитрије Димитријевић. После интонирања државна химна Србије „Боже правде“ одата је почаст погинулим борцима минутом ћутања и полагањем венаца: Општине Бујановац, Војске Србије, полиције, СУБНОР-а Врања, СУБНОР-а Бујановца, Резервних војних старешина, и Месне заједнице. Обележавању су присуствовали и представници средње школе „Свети Сава“ и Црвеног крста Бујановца.

Присутнима званицама обратио се председник СУБНОР-а Бујановца Димитрије Димитријевић и у свом веома кратком излагању истакао је важност 7. септемба за Бујановац и околину. Подсетио је присутне на одлку Скупштине Општине Бујановца, чију већину чине одборници Албанци, да је 7. септембар избрисан као Дан општине Бујановац. Димитријевић наглашава да ми бујановчани не смемо заборавити људе оних који су за слободу дали своје животе. Грађани Бујановца су овај дан обележавли од ослобођења, први пут 1945. године, и наставиће да га обележавају и у будућности, у част и славу свих погинулих бораца и свих жртава окупатора, без обзира на верску и националну припадност. Димитријевић је свим Бујановчанима, честитао 79. годишњицу ослобођења од фашизма у Другом светском рату. Подсећајући на то зло време опстанка Срба у Бујановцу он је истакао тежак живот целокупног становништва под фашистичком окупацијом и страдање житеља српске, албанске и ромске националности. Поред 122 погинула борца бугарски фашисти су убили и преко 600 цивилних лица, а у Бугарске логоре одведено је преко хиљаду младих људи овог краја.

Председник Скупштине СУБНОР-а Града Врања Стојан Младеновић, честитајући Бујановчанима Дан ослобођења од фашизма, похвалио је правилан однос према култури сећања и да она нема цену. Морамо се сећати погинулих бораца јер су они за нашу слободу дали најдраже што су имали – своје животе и због тога не смемо дозволити да нас победи култура заборава. Младеновић је бујановчанима пренео поздраве председника Скупштине СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, који је данас одсутан из оправданих разлога и истакао да се на данашњи дан пре 79. година десила слобода Бујановцу и да се с поносом сећамо херојских дана и жртава фашистичког терора и славних дана слободе и ослободилаца Бујановца. Младеновић се кратко осврнуо на развој народноослободилачког покрета, где су од 11 партизанских десетина у Бујановачком крају са око 110 бораца, снаге овог краја током рата прерасле у јединице НОБ-а које су ослобађале и друге делове Југославије.

И ове године као и претходних година, на жалост, изостало је присуство једнонационалног, албанског, руководства Општине Бујановац као и представника Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу.

ГО СУБНОР-а ВРАЊА

7. септембар 2023