ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ВРАЊСКЕ БАЊЕ

79. годишњица ослобођења Врањске Бање у Другом светском рату достојанствено је обележена крај Споменика палим борцима Врањске Бање и околине. Венце и цвеће на споменик страдалима положили су начелник Пчињског округа Срећко Пејковић, председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић, помоћник градоначелника Врања Милан Илић, председник ГО Врањска Бања Драган Сентић са сарадницима, делегација 4. бригаде Копнене војске Србије и Министарства одбране, представници СУБНОР-а: Србије, Мирољуб Стојчић, председник Скупштине, Града Врање, потпуковник Зоран Николић и СУБНОР-а Врањске Бање, Станко Петковић.

О патњама народа овог краја и храбрости предака у Другом светском рату, крај споменика палим борцима, најпре је говорио Станко Петковић, председник СУБНОР-а Врањске Бање. У свом кратком али веома садржајном говору истакао је „Пред сам крај рата, док су фашистичке силе осовине губиле битку за битком од Црвене армије, око Врањске Бање и Врања биле су концентрисане партизанске јединице, спремне да крену у напад за коначко ослобођење. Тадашњи командант команде подручја Стојан Димитријевић, издао је наређење да се из правца брда Кичер крене у напад за ослобођење Врањске Бање. По тој наредби, педесет храбрих скојеваца у поподневним сатима, напали су бугаре стациониране у Бањи, са намером да их побију или протерају. Напад је био жесток, бугари су се уплашили и почели да беже ка Врању. Храбрим скојевцима, убрзо су се придружили борци Осме српске бригаде и Пчињски партизански одред са 200 бораца, којим је командовао Владимир Пешић. Ослобођење Врањске Бање био је и увод у ослобођење самог Врања јер је убрзало расплет ситуације на југу Србије а већ сутрадан Бугари су, без борбе и постиђено напустили и сам град Врање“.

Присутнима се затим обратио председник ГО Врањска Бања Драган Сентић, говорећи о историјским чињеницама, истакао је да је у Другом светском рату Србија била земља страдања и велике патње, и да ни југ није био изузетак. Многа села на југу Србије била су спаљена, а цивили стрељани. Уследиле су тешке године, али војне формације Народноослободилачке војске Југославије пружале су жесток отпор окупатору и на крају извојевале слободу. Данас се сећамо свих оних који су дали животе за слободу. Мир и слобода су непроцењиве вредности и никоме нећемо дозволити да угрозе слободу стечену гробовима наших предака“, рекао је Сентић.

У вечерњим сатима, у Галерији народног музеја у Врању отворена је изложбена поставка „Слава палим херојима“ о 72. специјалној бригади, о 549. Мтбр Цар Душан силни и Српски полицајац и војник у заштити отаџбине. О изложбеним су поставкама говорили: пуковник Миодраг Капор, испред 72. специјалне бригаде и потпуковник Мирослав Вулић, испред Удружења ветерана ПЈП. Испред домаћина, СУБНОР-а, присутне је поздравио председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић. Рањеним припадницима из ПУ Врање уручене су три Сребрне косовске ПЈП споменице, међу којима и нашем дугогодишњем уваженом члану и РВИ Стојану Стојменовићу. Изложбене поставке отворио је државни секретар у Министарству за рад господин Зоран Антић.

ГО СУБНОР-а ВРАЊЕ

6.септембар 2023.