ОСУЂУЈЕМО СКРНАВЉЕЊЕ СПОМЕНИКА ЦРВЕНОАРМЕЈЦУ У КАЛИТЕИ

Свегрчка унија бораца националног отпора и Демократски војни борци Грчке (ПЕАЕА-ДСЕ) и сви активисти, покрета отпора, њихови потомци и пријатељи националног отпора града Калитеје, осуђују са гнушањем вандалски чин учињен на споменику Црвеноармејцу, који је у тајности оскрнављен од стране фашиста исцртавањм симбола фашистичког Азовског батаљона, приликом рата у Украјини вођеног од стране буржоазије капиталистичких земаља вођених само својим, а не народним интересима.

Овај споменик је подигнут:

-да симболизује братство народа и заједничку борбу Црвеноармејаца и Грчке антифашистичке армије у граду Калитеји, а у славу и част слома фашизма:

-да симболизује крај империалистичког Другод светског рата и победу народа над фашизмом и нацизмом.

У Грчкој, на страни антифашиста, борило се неколико десетина совјетских војника пребеглих из немачких конц логора који су постојали у Грчкој. Неки су ликвидирани од стране нациста при покушају бекства, док су други пали на бојним пољима.

Јуначки су се борили за слободу отаџбине другог народа, а против заједничког непријатеља, фашизма, као часни и савесни војници славне Црвене Армије – класне армије, која је одбранила прву социјалистичку државу, те ослободила покорене народе и довела Други светски рат до победоносног краја.

Ми оснажујемо антиратну кампању, антифашизам и антиимперијалистичку борбу.

Стојимо на страни руског и украјинског народа.

Ми не бирамо и никада нећемо разбојничку страну.

Надамо се да је ово народна борба!