Писмо Председнику Републике

ТО НИЈЕ ПОСАО ДРЖАВЕ!

Није посао државе Србије, па ни, према томе, Председника Републике (без обзира на прихваћену обавезу његовог претходника) да учествује у преносу посмртних остатака и сахрани кнеза Павла на Опленцу – сматра СУБНОР Србије.

О разлозима и последицама је Председника Републике, Томислава Николића, писмом обавестио председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић. Писмо гласи:

”Господине Председниче, у вези државне сахране Кнеза Павла Карађорђевића,  која је предвиђена за 6. октобар ове године, слободни смо да укажемо на последице.

За време поступка рехабилитације, СУБНОР је реаговао упозоривши државу и суд, јер се тим чином осуђује 27.март кад је оборен пакт, заправо Протокол о приступању КЈ фашистичком тројном савезу, оправдава агресија фашистичких држава на КЈ учињена 6.априла 1941, осуда народног устанка против фашистичких окупатора у Србији, Седмојулски устанак, и осуђује антифашистичка борба народа Југославије и Србије и њихов допринос дат победи над фашизмом.

Мислимо да рехабилитација кнеза Павла Карађорђевића, Слободана Јовановића, Драгише Цветковића, ген. Драгољуба Михаиловића и других, није искључиво право државних органа Србије, јер су у питању личности која су имале  југословенски карактер и значај, па је тиме о њиховој рехабилитацији  нужан заједнички договор новостворених држава на подручју бивше СФРЈ.

Пошто је рехабилитација кнеза Павла Карађорђевића била повезана са преношењем његових посмртних остатака у породичну гробницу на Опленцу, СУБНОР-ов став је  да је то приватно право припадника династије у складу са правилима оснивача те задужбине као гробнице српске и југословенске династије Карађорђевић.

Претходни шеф државе Србије се ставио на чело државног одбора за сахрану. Схватамо значај државног континуитета, али и право и потребу да  се преиспитају одређени потези и одлуке претходне власти, ако оне могу да нанесу озбиљне проблеме Србији и поремете односе држава на подручју бивше Југославије, а и, у исто време, са савезницима из антихитлеровске коалиције у Другом светском рату

Мимо овог питања предлажемо да се  прекине и шарада везана за третман принца Александра Карађорђевића, кога бивши Председник Републике Борис Тадић јавно ословљава са „ваше краљевско височанство“ и тиха подела власти између Председника Републике Србије и самопрокламованог „краљевског височанства“. Треба вратити достојанство Србији као држави републиканског облика владавине, како је и одређено нашим Уставо.

Спремни смо за сусрет и разговор, господине Председниче, ако сте заинтересовани, о овим и другим питањима за која мислимо да имају велики значај за схватање и третман Србије у свету сада и у будућности” – стоји у писму које је Председнику Републике, Томиславу Николићу, у име Републичког одбора СУБНОР-а Србије упутио председник проф. др Миодраг Зечевић.