ПОЧАСТ БОРЦИМА БАРАЊЕ

У организацији УАБА Бели Манастир, завршетак Батинске битке обележен је полагањем венаца на споменике палим борцима у центру Белог Манастира и на беломанастирском Партизанском гробљу, као и на Споменик захвалности Црвеној армији у Батини.

На Споменик палим борцима Црвене армије у центру Белог Манастира, Партизанском гробљу и Споменику захвалности Црвеној армију у Батини венце су положили Град Бели Манастир, делегација Амбасаде Руске Федерације, САБА РХ, СУБНОР-а АП Војводине, председник Заједничког вијећа општина Дејан Дракулић и представници Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару.

Потпредседник САБА РХ Лазо Ђокић је посебно нагласио потребу неговања културе сећања на славне претке те да је више него неопходно стално упозоравати да се поново јављају идеје фашизма и упозоравати које нам опасности те идеје доносе: „То нас опомиње да не смијемо стати у борби против фашизма и зато нека је вечна слава и хвала свим знаним и незнаним јунацима, антифашистичким борцима“.

У име Амбасаде Русије генерал Генадиј Можајев је истакао да је батински споменик свето место на коме је сахрањено преко 1.000 бораца Црвене армије којима се знају имена и оних чије је име непознато, а баш тога дана, 3. децембра, у Русији се славио Дан незнаног војника.

Председник УАБА Бели Манастир, Никола Опачић, посебно се захвалио свима који су се одазвали да својим присуством одају пошту палима за слободу, али и да ставе до знања да се мора стати на пут прекрајању историје и повампирењу фашизма у разним облицима.

3. децембар 2022.