САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 849524Укупно посета:
 • 2632300Укупно прегледа:
 • 4Тренутно посетилаца:

БАЈКЕР БОРА И ЦРВЕНА АРМИЈА

Народ зна како вук мења длаку а ћуд никада, а песник је писао о онима што ће веру променити за вечеру. На све ово нас је подсетио читалац који пита да ли смо видели да се Бора Ђорђевић спрема за концерт у Стаљинграду.

Чули јесмо како је рокер на сва звона огласио да га је тамо неко, ваљда поруком преко мобилног телефона или тако нешто, обавестио о великом слављу у јулу на обалама плаховите Волге у матушки Русији – скупљају се бајкери са свих могућих страна, а српски кантаутор је од давнина заљубљеник у брзе моторе. Разлог за гигантски сусрет и весеље је више него импресиван: Руси, а са њима и читав антифашистички свет, пригодно и радосно обележавају седму деценију величанствене победе Црвеноармејаца, на чијем је челу био Јосиф Стаљин, генералисимус и прва личност Комунистичке партије СССР, над нацистичком бројном армадом Немачке Адолфа Хитлера. Био је то, под Стаљинградом, крах солдатеске и почетак краја фашистичке експанзије у Другом светском рату.

Волгоград ће у све дане овогодишњег славља бити Стаљинград и у оквиру многобројних свечаности бајкери ће се окупити на концентру музичара. Кажу да ће и тада доћи председник Руске Федерације Владимир Путин да још једном потврди и својим присуством поштовање подвигу Црвене армије у ослобађању од фашистичког ига.

Добро је што су на концерт позвали да пева и српског рок мајстора Бору Ђорђевића. Сигурно ће, као и у другим приликама, осветлати образ. А тада, можда, заборавити да је често у својим песмама блатио руске војнике и 20.октобар крстио даном окупације српства и баш скоро, у домаћим медијима, трубио како је упарађен у четничког војводу.

Четници никако не иду под руку са Црвеноармејцима који су током немачке окупације од 1941. до 1944. године заједно и искључиво са Титовим партизанима водили тешке битке за слободу земље и народа.

У времену у коме живимо неки су покушавали да улогу и дело бар изједначе, али им то није успело.

Није све, ипак, рокенрол. Без обзира на то како и коме пева.

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Појаве

 • pedjaza каже:

  Bora se rukovodi onim sto može da mu, u datom trenutku, donese popularnost i novac. Prilikom posete Centralnom komitetu Komunističke partije Joške Broza, pre dve godine, stavio je na glavu crvenu kapu sa simbolom te partije i tako se slikao.
  Kako god da bude, niko ne može da ospori ko su bili oslobodioci od fašizma.

  • Lune каже:

   Bora je “trandza jajara”…Obred proglašenja Bore Đorđevića za četničkog vojvodu zabeležen je kamerom za buduće četnolike generacije koje će se napajati na ovom alkoholnom izvoru duhovnosti. Svi bradati sastojci su tu: selo Ba, crkva, sveštenici koji kade nesrećnog Đorđevića, uniformisani četnici, pucanje u vazduh, polaganje zakletve i sam vojvoda Bora koji iz dubine nemuštog srpskog uma besedi kako je bio na frontu ali nije pucao, već je pesmom bodrio jedinice, kako su Amerikanci protivnici nedostojni srpske vojske koji podmeću Pakistance, a oni umeju da kažu samo “Đi-đi”. Neprocenjivo svedočanstvo o tome šta je sve u stanju ljudima da napravi metastazirano ocilo na mozgu ……….

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.