Појаве

БАЈКЕР БОРА И ЦРВЕНА АРМИЈА

Народ зна како вук мења длаку а ћуд никада, а песник је писао о онима што ће веру променити за вечеру. На све ово нас је подсетио читалац који пита да ли смо видели да се Бора Ђорђевић спрема за концерт у Стаљинграду.

Чули јесмо како је рокер на сва звона огласио да га је тамо неко, ваљда поруком преко мобилног телефона или тако нешто, обавестио о великом слављу у јулу на обалама плаховите Волге у матушки Русији – скупљају се бајкери са свих могућих страна, а српски кантаутор је од давнина заљубљеник у брзе моторе. Разлог за гигантски сусрет и весеље је више него импресиван: Руси, а са њима и читав антифашистички свет, пригодно и радосно обележавају седму деценију величанствене победе Црвеноармејаца, на чијем је челу био Јосиф Стаљин, генералисимус и прва личност Комунистичке партије СССР, над нацистичком бројном армадом Немачке Адолфа Хитлера. Био је то, под Стаљинградом, крах солдатеске и почетак краја фашистичке експанзије у Другом светском рату.

Волгоград ће у све дане овогодишњег славља бити Стаљинград и у оквиру многобројних свечаности бајкери ће се окупити на концентру музичара. Кажу да ће и тада доћи председник Руске Федерације Владимир Путин да још једном потврди и својим присуством поштовање подвигу Црвене армије у ослобађању од фашистичког ига.

Добро је што су на концерт позвали да пева и српског рок мајстора Бору Ђорђевића. Сигурно ће, као и у другим приликама, осветлати образ. А тада, можда, заборавити да је често у својим песмама блатио руске војнике и 20.октобар крстио даном окупације српства и баш скоро, у домаћим медијима, трубио како је упарађен у четничког војводу.

Четници никако не иду под руку са Црвеноармејцима који су током немачке окупације од 1941. до 1944. године заједно и искључиво са Титовим партизанима водили тешке битке за слободу земље и народа.

У времену у коме живимо неки су покушавали да улогу и дело бар изједначе, али им то није успело.

Није све, ипак, рокенрол. Без обзира на то како и коме пева.