Пожаревац

СЛАВНИ ПУТ СРПСКИХ ПАРТИЗАНА

Формирање IX српске ударне бригаде свечано су обележили СУБНОР Зајечарског, Борског и Пожаревачког округа.

Ова Бригада је формирана 11.марта 1944. године од припадника партизанских одреда Крајине на подручју Лебана на чију територију су се у зиму 1943. године били повукли партизански одреди. Бригада се вратила у Крајину, учествовала у њеном ослобођењу, прва успоставила сарадњу септембра 1944.године са јединицама Црвене армије, а рат завршила маја 1945. године у борбама за ослобођење Словеније и Словеначког приморја.

Окружни одбор СУБНОР-а Пожаревац, у заједници са осам општинских одбора,  одржао је заједничку академију посвећену  формирању Бригаде у чијим редовима се борило преко 700 бораца са овог подручја. На академији уз присуство бројних бораца и грађана говорио је Жарко Тепшић, председник Окружног и члан Републичког одбора СУБНОР-а. Том приликом додељено је једном броју лица медаља ове Бригаде коју је између осталих добио и Младен Качавенда, члан Председништва Републичког одбора СУБНОР-а. Градоначелник Пожаревца Миомир Илић са сарадницима положио је венац на споменик победи и учествовао на академији. Венце су положиле борачке и друге организације округа Пожаревачког и СУБНОР-а града  Чачка, чију делегацију је предводио Пантелија Васовић, председник Окружног и члан Републичког одбора.

Делегацију СУБНОР-а Пожаревачког округа у Скупштини града примила је  Вукица Васић, заменик градоначелника.

У обележавању овог догађаја учествовала је и делегација СУБНОР-а Србије, председник проф. др Миодраг Зечевић и др Мирољуб Васић.