ПОМЕН И СЕЋАЊЕ НА ЧЕГАРСКЕ БЕСМРТНИКЕ

У знак сећања на Стевана Синђелића и његове изгинуле ресавце – чегарске јунаке 1908. године са надмоћнијом турском војском, на Спомен обележју на Чегру у Нишу, државном церемонијом и парастосом одата је пошта чегарским бесмртницима. Осиона османска власт од глава српских мученика сазидала је Ћеле-кулу у коју су узидане 952 главе праведника палих на Чегру.

Парастос чегарским јунацима служио је Његово преосвештенство владика нишки Арсеније у саслужењу са свештенством Српске православне цркве.

Венце на спомен-обележје положиле су делегације Владе Србије, Министарства одбране Војске Србије, Града Ниша, Нишавског управног округа, Полицијске управе, градских општина, Српско-руског хуманитарног центра, СУБНОР-а, војних ветерана, удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Том приликом Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обраћајући се потомцима Стевана Синђелића, званицама, грађанима и омладини, изјавио је: „Ми смо овде како бисмо одали пошту славним прецима који су освајали слободу за своје потомке и да данашњу омладину подсетимо колико је ова жртва била велика и значајна”. Стога, како је рекао, „морамо учврстити у историјском сећању нових генерација чињеницу да су Срби током историје увек били на правој страни, на страни правде, истине, хуманизма“, да су „увек ратовали да би одбранили своју породицу и своју Србију“ и да се „будуће генерације морају сећати славних предака, али и бити спремне за чување слободе како не би осрамотили ни себе ни своје претке.“

Заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић посебно је истакла да је битка на Чегру био и остао симбол српске жеље за слободом, да је у тој борби за слободу српског народа, на овом месту погинуло на хиљаде српских војника, да то није пораз већ својеврстан морални подвиг који је надахнуо долазеће генерације за још истрајнију борбу до коначног ослобођења.

У име ГО СУБНОР-а Ниш венац је положила и поклонила се сенама чегарским бесмртницима делегација у саставу: Богдан Андрејић, заменик председника ГО СУБНОР-а Ниш, Момчило Оровић, председник ОО СУБНОР-а градске општине Пантелеј и Саша Митровић, секретар ОО СУБНОР-а градске општине Пантелеј.

Председник Скупштине СУБНОР града Ниша

Др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији