САСТАНАК СУБНОР-a СРБИЈЕ И ФИР-a

На позив СУБНОР-а Србије од 27. до 29.05.2022. године, делегација ФИР-а (Европске организације антифашиста чији је члан СУБНОР Србије) боравила је у радној посети СУБНОР-у Србије у Београду. Циљ посете био је утврђивање оквира за одржавање Међународне Европске Антифашистичке Конференције у Београду. Делегацију су чинили председник ФИР-а Вилмош Ханти и генерални секретар ФИР-а Урлих Шнајдер. У име СУБНОР-а Србије делегацију ФИР-а је угостио предсeдник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић са сарадницима, члановима ужег председништва СУБНОР-а Србије.

Током састанка и радне посете договорено је да се Европска конференција антифашиста одржи у Београду, а СУБНОР Србије и ФИР ће бити партнери у организацији. ФИР ће бити задужен за позивање свих европских чланица и израду тема, садржаја и циљева у координацији са СУБНОР-ом као домаћином конференције. СУБНОР Србије ће делимично финансирати и водити логистику за догађај, као и позивање регионалних чланица ФИР-а (екс-ЈУ земаља). О конкретним темама, за међународну конференцију, ће се разговарати у наредним месецима, али главне опште теме биће мир, свакодневни проблеми антифашиста Европе, спречавање ревизије историје и друге теме које ће интегрисати и ангажовати већину чланова ФИР-а.

Термини договорени за међународну конференцију у Београду су од 23. до 26. октобра. Делегација ФИР-а је такође понудила, а руководство СУБНОР-а је прихватило да ФИР у оквиру конференције организује састанак Извршног одбора ФИР-а и највишу церемонију доделе награде за допринос антифашизму „Michel Vanderborght“ која се додељује једном у три године, пред одржавање међународне конференције.

Поред тога делегација ФИР-а је изнела позив да представник СУБНОР-а Србије постане члан извршног одбора ФИР-а, што је прихваћено и што ће бити потврђено на Састанку ФИР-а у Будимпешти који ће се одржати у наредним месецима.

Током састанка ФИР-а са ужим делом председништва СУБНОР-а Србије, делегација ФИР-а је презентовала своју организацију и рад организације. Председник СУБНОР-а Србије др. Урлиху Шнајдеру уручио је плакету СУБНОР-а СРБИЈЕ, највише признање СУБНОР-а Србије, а председнику Вилмошу Хантију слику уље на платну.

Делегација ФИР-а СУБНОР-у Србије је уручила заставу ФИР-а.