САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844367Укупно посета:
  • 2620897Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БОРЦИ МОРАЈУ ДА ИМАЈУ НОВИ СТАТУС

Приближава се и крај још једне календарске године, а пред свим организацијама СУБНОР-а широм Србије стоје нови задаци. Посебно у тражењу да најмасовније ветеранско патриотско антифашистистичко удружење поново добије друштвени статус на основу учинка на домаћем тлу и међународној сцени и резултата у интересу општег бољитка наше државе.

Ово је истакнуто на седници Председништа СУБНОР-а Србије, одржаној у Београду под председниковањем Душана Чукића, на основу оцене укупног рада, признања у протеклих више година и захтева преко 130.000 чланова који имају разлога за незадовољство што их постојећи прописи, донети под ранијим властима, третирају на исти начин као свеукупни такозвани невладин сектор с којима СУБНОР нема, као и ветеранске организације у свету, додирних тачака у програмским и оствареним циљевима.

СУБНОР Србије у том склопу тражи од надлежних државних органа преиспитивање, у најгорем случају, законских норми, ценећи у исто време све више, у задње време, заједнички кооперативан однос за општу корист. У том смислу је са задовољством констатовано масовно и достојанствено квалитетно обележавање празника ослобађања у Другом светском рату, где је посебно Београд, као традиционални чувар патриотизма и слободарства, дао посебан пример и наново осветлио како се, због садашњости и будућих генерација, мора чувати прошлост о којој је, кад је у питању наш народ, човечанство увек имало похвалу и заслужено поштовање.

Председништво је, на основу информације председника Секције бораца Прве пролетерске бригаде Зденка Дупланчића, прихватило план прославе 75-годишњице оснивања. Предвиђена је свечаност у Београду, а посебно посета Рудом где су се 21.децембра окупили партизани, под командом Коче Поповића, да положе пред челником ослободилаца Тита заклетву и одмах, већ сутрадан, кренули у борбу са окупаторском фашистичком армадом.

Из децембарског строја у босанском тадашњем градићу, на почетку тешког Другог светског рата, преостало је још четворо бораца. Међу њима у Београду Народни херој Дана Милосављевић, која је као девојчурак кренула у одбрану отаџбине из свог родног Ужица.

На седници је расправљано и о међународној активности СУБНОР-а. С тим у вези високо оцењено иступање наше делегације на конгресу антифашиста света у Москви, где је закључено да је неопходно јединство како би се спречила изђикала ратовања и нарасла страдања. Одобрен је као неопходан, из истих побуда у интересу мира и разумевања, одлазак представника СУБНОР-а на редован конгрес Међународне асоцијације покрета отпора ФИР, који ће се средином новембра одржати у Прагу.

Чланови Председништа су дали подршку традиционалном, ове године 45 пут узастопно, литерарном конкурсу ”Драгојло Дудић”, за који је стигао импозантан број радова.

На дневном реду био је и предлог за именовање директора Специјалне болнице ”Бањица” у Сокобањи, чији је оснивач СУБНОР Србије. По обављеном конкурсном поступку, на предлог Управног и Надзорног одбора и објашњења др Стевана Јовића и Божидара Антића, једногласно је Председништво прихватило да економиста Предраг Стојановић из Сокобање води ту значајну и за чланове борачке организације реномирану кућу и у наредном мандату.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.