Председништво

НОВИ  СТАТУТ  ЗА  НОВЕ  ПОТРЕБЕ

Савез бораца народноослободилачких ратова Србије СУБНОР добиће ускоро нови статут који ће одговарати новим потребама деценијске  организације што, проширена и све више присутна у нашој држави, баштини славну традицију, слободарство, патриотизам и антифашизам као вечне одреднице.

Председништво СУБНОР-а је на седници, под председништвом проф.др Миодрага Зечевића, усвојило Предлог статута о коме ће, у даљој правној процедури, бити расправљано у надлежним форумима.

У току су, иначе, у свим матичним деловима СУБНОР-а припреме за опште изборе, а у исто време биће донети, на основу смерница Републичког одбора, програми рада који обухватају ударне теме које ће заокупљати борачку организацију у Србији и у оквиру међународне сарадње.

На дневном реду седнице Председништва била је и, поред осталог, расправа о недавном састанку са делегацијом САБА Хрватске, као и о позиву Светске федерације да СУБНОР Србије учествује у раду самита крајем маја у Стокхолму, о чему је обавестио члан Председништва Драган Вучићевић.

Ускоро ће бити расписан јавни конкурс за традиционалну књижевно- публицистичку награду ”Драгојло Дудић”. О томе су говорили, поред осталих, Јелисавета Миловановић и Андрија Мереник, наглашавајући да је фондација значајна и као историјски део трајања СУБНОР-а и поред тога што су својевремени оснивачи, разне организације и друштвени форуми, изгубили ”интересовање” за такву врсту конкурса из области књижевности, историографије, публицистике. СУБНОР Србије ће, поред свега, истрајати и у овој плодној и надасве корисној акцији и од ширег друштвеног и државног интереса.

У борачкој организацији је посебно знано, о чему се чуло и у јавности Србије, да су предузете опсежне мере за омасовљење и попис чланства на нивоу репрезентативности у Србији, као и низ, посебно законских корака, да се СУБНОР-у врати без правног основа одузета имовина у коју су увршћени, поред осталог, станови, пословни простор, легати и слични објекти које сада користе општине и друга државна тела али и разноразни појединци. У многим местима су већ покренуте парнице, а води се и поступак, што је изазвало велико интересовање, и за рехабилитовање страдалих у току Другог светског рата од квислиншких власти и њихових формација. Председништво организује семинаре за оспособљавање чланства у вођењу таквих акција, а о томе су, после Сокобање где су се окупили представници из девет окружних одбора, информисали Младен Качавенда и Пуниша Јовановић. Семинари ће бити настављени и значе, оцењено је, велики помак у даљем организовању и финансијском стабилизовању.

Председник Управног одбора специјалне болнице ”Бањица” у Сокобањи, др Томислав Малишић, упознао је са радом ове здравствене установе чије је СУБНОР оснивач.

Разговарано је и о наредном броју званичног гласила ”Борац”, као и о порталу СУБНОР на интернетској мрежи, који сваким даном, како је речено, постиже све боље резултате у садржају и, према томе, броју посетилаца.