САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 844257Укупно посета:
  • 2620627Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

НОВИ  СТАТУТ  ЗА  НОВЕ  ПОТРЕБЕ

Савез бораца народноослободилачких ратова Србије СУБНОР добиће ускоро нови статут који ће одговарати новим потребама деценијске  организације што, проширена и све више присутна у нашој држави, баштини славну традицију, слободарство, патриотизам и антифашизам као вечне одреднице.

Председништво СУБНОР-а је на седници, под председништвом проф.др Миодрага Зечевића, усвојило Предлог статута о коме ће, у даљој правној процедури, бити расправљано у надлежним форумима.

У току су, иначе, у свим матичним деловима СУБНОР-а припреме за опште изборе, а у исто време биће донети, на основу смерница Републичког одбора, програми рада који обухватају ударне теме које ће заокупљати борачку организацију у Србији и у оквиру међународне сарадње.

На дневном реду седнице Председништва била је и, поред осталог, расправа о недавном састанку са делегацијом САБА Хрватске, као и о позиву Светске федерације да СУБНОР Србије учествује у раду самита крајем маја у Стокхолму, о чему је обавестио члан Председништва Драган Вучићевић.

Ускоро ће бити расписан јавни конкурс за традиционалну књижевно- публицистичку награду ”Драгојло Дудић”. О томе су говорили, поред осталих, Јелисавета Миловановић и Андрија Мереник, наглашавајући да је фондација значајна и као историјски део трајања СУБНОР-а и поред тога што су својевремени оснивачи, разне организације и друштвени форуми, изгубили ”интересовање” за такву врсту конкурса из области књижевности, историографије, публицистике. СУБНОР Србије ће, поред свега, истрајати и у овој плодној и надасве корисној акцији и од ширег друштвеног и државног интереса.

У борачкој организацији је посебно знано, о чему се чуло и у јавности Србије, да су предузете опсежне мере за омасовљење и попис чланства на нивоу репрезентативности у Србији, као и низ, посебно законских корака, да се СУБНОР-у врати без правног основа одузета имовина у коју су увршћени, поред осталог, станови, пословни простор, легати и слични објекти које сада користе општине и друга државна тела али и разноразни појединци. У многим местима су већ покренуте парнице, а води се и поступак, што је изазвало велико интересовање, и за рехабилитовање страдалих у току Другог светског рата од квислиншких власти и њихових формација. Председништво организује семинаре за оспособљавање чланства у вођењу таквих акција, а о томе су, после Сокобање где су се окупили представници из девет окружних одбора, информисали Младен Качавенда и Пуниша Јовановић. Семинари ће бити настављени и значе, оцењено је, велики помак у даљем организовању и финансијском стабилизовању.

Председник Управног одбора специјалне болнице ”Бањица” у Сокобањи, др Томислав Малишић, упознао је са радом ове здравствене установе чије је СУБНОР оснивач.

Разговарано је и о наредном броју званичног гласила ”Борац”, као и о порталу СУБНОР на интернетској мрежи, који сваким даном, како је речено, постиже све боље резултате у садржају и, према томе, броју посетилаца.

 

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Председништво

  • pedjaza каже:

    Sve navedene aktivnosti sa sednice Predsedništva SUBNOR-a imaju izuzetno veliki značaj. Ovom prilikom bi posebno izdvojio omasovljavanje i popis članstva, kao i seminare za osposobljavanje članstva za odgovarajuće akcije. To je jako važno za budućnost SUBNOR-a, jer je najveća snaga svake organizacije upravo u njenom kadrovskom potencijalu.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.