ПРЕДСЕДНИШТВО-МНОЖИНА ОСТВАРЕНИХ И ПЛАНИРАНИХ ЦИЉЕВА

Председништво СУБНОР-а Србије под председавањем генерал-мајора Видосава Ковачевића на 10. седници расправљало је и одлучивало о многим важним питањима везаним за рад организације.

Оно што је највише заокупило пажњу чланова јесу имовинско правни односи СУБНОР-а са другим удружењима која користе просторије на Савском тргу бр 9, где је и седиште СУБНОР-а Србије. Сви су се укључили у дискусију, а закључак је да се мора деловати синергично и оформити тело које би водило преговоре везане за просторије СУБНОР-а, као и да им се понуди Споразум о условима коришћења простора.

Председник је известио Председништво о посети челних људи Светске федерације ветерана; председника Дан Вига Бергтуна и секретара Андерса Рамнерупа, са којима је дефинитивно донета одлука да се наредни Конгрес и Скупштина Светске федерације одрже у Србији од 6. до 10. марта 2023. године. Високи гости су такође најавили да ће из Србије бити биран и један потпредседник организације.

У овим разговорима учествовао је и државни секретар из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић. Што се тиче питања позивања такозваних ветерана, такозване ОВК јасно им је изложено да је СУБНОР Србије државотворна и патриотска организација која никада не ради нешто што је у супротности са државном политиком и интересима српског народа у целини. И СУБНОР и државни секретар били су јасни по том питању, јер је тзв ОВК са позиција Србије и доброг дела међународне јавности терористичка организација. Недолазак тзв. ветерана ОВК је conditio sine qua non, који се мора испоштовати ако желе да Србија буде домаћин скупа. Порука је била више него јасна тако да је председник Бергтун рекао да преко његовог ауторитета у Светској федерацији нико не може да поставља било какве услове и да ће уважити наше ставове по овим осетљивим питањима.

С тим у вези формиран је организациони одбор за припрему Конгреса у саставу: генерал Љубиша Диковић-председник, пуковник – пилот Зоран Јаковљевић – заменик, а за чланове Ратомир Слијепчевић, Томислав Миленковић, Ђуро Шкаљац, Милош Тишма и Јасмина Андрић.

Што се тиче организовања прославе 80 година од формирања херојских бригада и дивизија у Другом светском рату наглашено је да је то изузетно важан догађај. Док се Хитлер „прошетао“ остатком Европе на нашим просторима је наишао на невиђен отпор 35 бригада и 8 дивизија. Догађај је планиран за 22. децембар, а целу логистику обезбедило је Министарство одбране. Предлoжено је да се том приликом уручи „Медаља борца“ начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу, као и командантима херојских бригада у току НАТО агресије: 126. бригади ВОЈИН – пуковнику Милошу Поповићу, 250. ракетној бригади ПВО – пуковнику Драгану Станковићу, 63. падобранској бригади – генерал – мајору Илији Тодорову, 125. моторизованој бригади – генерал – потпуковнику Драгану Живановићу, 549. моторизованој бригади – генерал – мајору Божидару Делићу (постхумно), 124. полицијској интервентној бригади – генералу полиције Жарку Браковићу, 37. моторизованој бригади – генералу Љубиши Диковићу.

На предлог Председништва СУБНОР-а Србије највеће друштвено признање Плакета СУБНОР-а Србије била би додељена потпредседнику Владе и министру одбране Милошу Вучевићу, барду српског новинарства Милошу Јевтићу-председнику Управног одбора књижевне фондације „Драгојло Дудић“, др Милану Кољанину-председнику Жирија Фондације као и књижевници Љиљани Булатовић.

На седници Председништва такође је предлажено и да се признање „Велико хвала“ додели: пуковнику Драгану Милковићу начелнику Управе за традицију, стандард и ветеране МО, пуковнику Михаилу Зоговићу начелнику Управе за однос са јавношћу, потпуковнику Биљани Пашић директорки медија центра „Одбрана“, Драгани Марковић главној уредници магазина „ОДБРАНА“, потпуковнику Невенки Дармановић директорки Војног музеја, др Јованки Шарановић директорки Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране, потпуковнику Николи Живковићу начелнику уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, потпуковнику Далибору Мијаиловићу – директору војне штампарије, ВФЦ „Застава филм“ пуковнику Горану Иконићу и војној службеници Биљани Шљиванчанин.

Председништво је усвојило да се предложенима доделе признања СУБНОР-а Србије. 

Потом се прешло на избор председника, заменика председника и чланова Скупштине СБ „Бањица“ у Сокобањи. Генерал Ковачевић повукао се са места председника Скупштине СБ „Бањица“. На то место је предложен члан Председништва Томислав Миленковић. За заменика је предложен Жељко Зиројевић, а за чланове Зоран Јаковљевић, Ратомир Слијепчевић, Драгољуб Ђорђевић и Анђелко Милићевић. Осталих 5 чланова бира руководство СБ „Бањица“. Њихове кандидатуре биће верификоване на следећој седници Скупштине у Сокобањи.

Припреме за прославу 110 година српске војне авијатике су у пуном јеку. Већина задатака је већ извршена. Покровитељ свечаности је председник Републике Александар Вучић, а позвани су многи званичници Републике Србије. Пуковник Анђелко Милићевић детаљно је изложио агенду догађаја.

Даље је председник обавестио о позиву у Вранић, на комеморативни скуп где се одиграо један од најстрашнијих злочина над цивилним становништвом од стране четника. СУБНОР Србије увек учествује у сећању на овај страшан догађај, па ће тако бити и ове године.