СУБНОР ЛАЋАРКА ОБЕЛЕЖИО ДАН СТАРДАЊА РОМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Међународног дана сећања на Роме жртве Другог светског рата делегација СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак је 16. децембра положила венац на Споме гробље у Сремској Митровици, у спомен на страдале Роме са територије Срема у Другом светском рату. Након полагања венаца и минута ћутања присутнима се обратио Дејан Уметић:

Роми, народно традиционално звани Цигани, народ су пореклом из Индије, коју су напустили око 10. века, а данас живе широм света, углавном у Европи. Рома укупно има у Европи од око 5 до 13 милиона, од тога у Румунији 250.000, Бугарској 231.000, Чешкој 207.000, Србији 150.000, Русији 139.000 и у другим државама. Већина Рома у Србији су православци, али постоје неки Роми муслимани у јужној Србији, који су углавном избеглице са Косова и Метохије и Босне и Херцеговине. Роми са подручја бивше Југославије говоре ромским, српским, влашким и турским језиком. Велики део јавних личности ромског порекла у Србији, као што су неки певачи народне или изворне музике или спортисти, јавно користе назив „Цигани“, а не „Роми“. Назив „Цигани“ неки Роми не прихватају. Због њиховог номадског начина живота, одувек је постојало међусобно неповерење између Рома и њихових седелачких комшија. За њих се веровало, и још увек се верује, да су просјаци, лопови, отмичари, неприлагодљиви за седелачки живот и посао. Због свега тога били су излагани прогонима. Неповерење према Ромима је достигло врхунац за време Другог светског рата. Као и Јеврејима, а за разлику од осталих категорија прогањаних од стране нациста, Ромима је аутоматски следовао одлазак у концентрационе кампове, робовски рад или смрт. Верује се да је на тај начин убијено преко 500.000 Рома.

Међународни дан сећања на страдање Рома (познат под различитим називима) обележава се 2. августа у спомен на жртве геноцида над Ромима (Порајмос) који су нацистичка Немачка и њени савезници починили над ромским народом током Другог светског рата. Овај датум је изабран јер је у ноћи између 2. и 3. августа 1944. године у логору за ромске породице у концентрационом логору Аушвиц убијено 2.897 Рома, углавном жена, деце и стараца. Укупан број жртава које су убијене у геноциду процењује се на између 220.000 и 500.000. Неке земље су одлучиле да обележавају геноцид на различите датуме. Током 2004. године Врховна рада (парламент Украјине) усвојила је резолуцију о обележавању Међународног дана сећања на холокауст Рома.

Током 2009. године Српски национални конгрес Рома и Међународна ромска унија предложили су увођење Дана сећања на холокауст Рома. Пољска је 2011. године одлуком парламента установила Дан сећања на геноцид над Ромима. Хрватска, Чешка, Литванија и Словачка такође обележавају 2. август као Дан сећања на геноцид над Ромима. Европски парламент је 15. априла 2015. године прогласио „да Европски дан треба да буде посвећен комеморацији жртава геноцида над Ромима током Другог светског рата и да се овај дан зове Европски дан сећања на Холокауст Рома“. Финска, Немачка, Ирска, Италија, Летонија, Португал, Словенија, Шпанија и Шведска обележавају геноцид над Ромима и Синтима 27. јануара, на Међународни дан сећања на холокауст. Чешка има четири датума: 2. август, 7. март, 13. мај и 21. август. Летонија има три датума: 27. јануар, 8. април и 8. мај.

У Србији се од 2007. године овај дан обележава 16. децембра, у знак сећања на тај датум 1942. године, када је Химлер наредио систематско депортовање Рома у концентрационе логоре и њихово истребљење“.