СУБНОР ЛАЋАРАК ПРИКАЗАО ИЗЛОЖБЕ УДРУЖЕЊА ВЕТЕРАНА ПЈП

У препуној галерији „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици 16. децембра 2022. године отворене су три изложбе Удружења ветерана ПЈП а у организацији СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак, поред грађана и чланова СУБНОР-а Лаћарак присутни су били: Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије господин Миле Карановић; Заменик начелника Градске управе за културу и спорт Града Сремске Митровице господин Зоран Мишчевић; представници: Касарне Војске Србије „Бошко Плаковљевић Пинки“ из Сремске Митровице; СУБНОР-а АП Војводине; СУБОС-а; Удружења ветерана ПЈП као и удружења бораца, потомака и поштовалаца одбранбено-ослободилачких ратова Србије.

На почетку програма се у име организатора СУБНОР-а Лаћарак обратио господин Дејан Уметић, он је поздравио присутне и рекао:

СУБНОР Лаћарка је јединствени део СУБНОР-а АП Војводине и СУБНОР-а Србије – Савеза удружења бораца Народноослободилачких ратова Србије који је основан 9. маја 1948. године као јединствена антифашистичка, патриотска, нестраначка, борачка и инвалидска као и хуманитарна организација од посебног и јавног значаја. СУБНОР Југославије чији је СУБНОР Србије наследник је одликован Орденом Народног Хероја од стране председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 3. јула 1956. године, а поводом петнаестогодишњице почетка НОР-а. А СУБНОР Србије је поводом обележавања 70 година постојања и рада, за Дан државности Републике Србије, 14. фебруара 2018. године, одликован од стране председника Републике Србије господина Александра Вучића Сретењским орденом трећег степена. Што је само доказ континуитета и значаја организације СУБНОР-а у држави. Поред оних у народу уврежених активности «полагања венаца» СУБНОР Лаћарка је осавременио свој рад, организујемо тематска путовања, предавања, трибине, такође презентације изложби а од ове године са поносом започињемо и издавачку делатност. У оквиру свога рада ми окупљамо борце, потомке, постоваоце Народноослободилачког рата као и свих одбранбеноослободилачких ратова Србије. Посебну захвалност за овако успешно функционисање дугујемо подршци: Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије као и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност, наравно и локалној самоуправи. Наша организација остварује сарадњу са више органа локалне власти, установама, дипломатским представништима али и са више десетина удружења бораца, потомака и поштовалаца. Тако смо пре три године на инцијативу председника СУБНОР-а генерала Видосава Ковачевића остварили и сарадњу са Удружењем ветерана Посебних јединица полиције, коју данас крунишемо презентацијом три њихове изложбе о којима ће нешто више говорити један од аутора. Ове изложбе су актуелне поготово данас када се у неким деловима света пробудио фашизам, а наш народ на подручју АП Косова и Метохије као и наш државни врх трпе свакодневне притиске од шиптарских терориста и њихових западних савезника. Надам се да ће добро победити зло.

Потом се присутнима обратио господин Милан Мирковић један од аутора изложби, он је присутнима представио Изложбу „Српски полицајац и војник у заштити отаџбине 1998/1999. године“ коју је реализовало удружење Посебних Јединица Полиције-ПЈП кроз пројекат који је финансирало Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Основни аспект изложбе јесте приповедање о заједништву снага безбедности, војске и полиције, током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999 године. Аутори изложбе су: Милан Мирковић и Саша Пантелића. За изложбу су коришћене фотографије из Војног архива у Београду као и фотографије прикупљене на терну код приватних лица.

Изложбу „Слава палим херојима 1991-2001“ је реализовало удружење Посебних Јединица Полиције-ПЈП уз подршку Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Министарства одбране Републике Србије-Управе за традицију, стандард и ветеране.У изложбу су уврштене фотографије и биографије погинулих припадника ПЈП, припадника 549.МТБР, припадника 72.Специјалне Бригаде, 37.МТБР, 252.Оклопне Бригаде.Аутори изложбе су: Саша Пантелић и Далибор Королија За изложбу су коришћене фотографије из Архива удружења као и фотографије прикупљене на терну код приватних лица.

Изложбу „Посебне јединице полиције“ је реализовало удружење Посебних Јединица Полиције-ПЈП кроз пројекат који је финансирало пројекат који је финансирало Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије. Изложба је подељена у три тематске целине и на њој су приказане фотографије припадника ПЈМ-ПЈП у периоду од 1991-2001 као и фотографије оснивања Удружења ветерана ПЈП са бројних активности у периоду од 2020 до 2021. Аутори изложбе су: Милан Митковић, Саша Пантелић и Зоран Дражић.

На крају скупу се обратио и изложбу отворио Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије господин Миле Карановић и отворио изложбе. Он се захвалио СУБНОР-у Лаћарак на досадашњим актвностима везаним за Културу сећања. Посебно је истакао значај презентације оваквих изложби и у мањим срединама.

Програм отварања изложби је водила госпођа Душица Пејкић, а исти је припремила госпођа Јасна Аарбанас. Отварање је било пропраћено песмама: Знаш ли одакле си сине; Суза Косова и Од Баната према Срему у извођењу Хора српско-грчког пријатељства Ирида под управом диригента Александре Гаруновић.