Преносимо

НЕПРОЛАЗНИ УТИЦАЈ ЈОСИПА БРОЗА НА УЖИЧАНЕ

Из дневног листа „Политика“ преносимо текст о, како је написано, емотивним одборничким иступањима у Скупштини Ужица приликом расправе о враћању Титовог споменика на Трг партизана. Текст је у садашњем времену веома индикативан и читаоцима овог портала даје слику о атмосфери и понашањима у времену у коме живимо.

Текст у листу „Политика“ гласи:

„Иако одавно није међу живима Броз је опет успело да усталаса страсти у граду на Ђетињи. Овог пута политичке: коначно се догодило да одборници градске скупштине, кроз питање враћања Титовог споменика на Трг партизана, јавно изнесу своја виђења Брозовог имена и дела.

Не би се они, свакако, ни сада у то упуштали да их закон није натерао: ваљало се у законском року изјаснити о иницијативи СУБНОР-а за враћање Титовог споменика на главни градски трг. Тај големи Брозов бронзани кип склоњен је 1991. године с трга на простор иза зграде ужичког музеја, где се и сада налази. Повратак Тита на трг за само једну седмицу борачке иницијативе потписима је подржало 4.477 грађана овог града.

Одборници су прекјуче, због обимног дневног реда, тек у вечерњим сатима емотивно проговорили о Титу и споменику. Додуше, од укупно 67 народних представника свега 42 су била у сали.

У име подносиоца иницијативе, предлог да се споменик врати на трг образложио је Милић Вукић, секретар ужичког СУБНОР-а. Титов споменик је, по њему, аутентични део комплекса трга око кога је и мноштво зграда међу којима и позоришна.

-То је споменик антифашистичкој традицији нашег народа којом треба да се поносимо. Тито је вођа антифашистичког покрета у овој земљи, у свету признат као један од највећих државника 20. века. Покажимо зрелост и достојанство, вратимо споменик где му је место – апеловао је Вукић.

Његов апел, међутим, није пао на плодно тле. Најоштрије се иницијативи супротставио Зоран Пејић (ДСС).

-Градски одбор Субнора је скупио 4.477 потписа за пет дана или више од 900 потписа дневно. Врло добар резултат за времешне субноровце, чију ажурност похваљујем – иронично је почео Пејић, па наставио:

-Споменик не треба враћати на трг, јер је Броз главни креатор свих деструкција које су разориле Југославију. Његов тоталитарни режим је Србију и српски народ уназадио, последице те политике и данас трпимо. Он је, чињењем и нечињењем, одговоран за страдање више стотина хиљада Срба у Другом светском рату. Споменик не треба враћати јер се поуздано не зна прави идентитет те особе. Једини факт који знамо јесте његово учешће у бици на Церу где је као аустријски каплар јуришао на српску војску – узбуђено је набрајао Пејић.

Томе се одмах супротставио Видоје Дрндаревић (СПС), сада заменик градоначелника, потпредседник општине и 1991. кад је споменик уклањан с трга.

-Чему ти аплаузи, цинизам и еуфорија? Неки људи су зарађивали велике паре на Титовом имену да би данас они или њихови потомци били најгласнији у оценама да нас је упропастио. Пустимо историју и науку нека дају коначну реч о Титу. Камо лепе среће да нам се врате услови живота из његовог доба. Споменик је уклоњен 1991. јер је у ондашњој еуфорији политичких странака било оних који су хтели да га оскрнаве и поруше. Да ли је требало да га бранимо кордоном полиције? Зато је склоњен иза музеја – емотивно је причао Дрндаревић.

Милан Конатар из СНС-а рекао је да Српска напредна странка не подржава враћење споменика на трг.

-Ово питање не треба да буде ни политичко ни идеолошко. Суштина целе приче јесте да ли неко заслужује да му се спомеик постави на тој локацији. СНС није ни склоппо споменик са трга, па га неће ни враћати. Сматрамо да има немали број заслужних Ужичана којима би ту могла да се постави статуа – казао је он.

Слободан Пајовић из Демократске странке овењује да је за једном већ уклоњен споменик музеј адекватно место, док његов страначки колега Милутин Токмаковић подржава враћање Тита на трг.

-Том простору би се тако вратила аутентичност. Не бих да оцењујем успешност Титових поступака, али ако га вратимо омладина ће имати наук о томе да никоме за живота не треба подизати споменик, док историја заслуге не потврди – рекао је Токмаковић.

Враћање Тита на трг није подржао ни УРС, а Петар Ристовић из СПО-а истиче да је поражавајуће да након седам деценија од рата још нема националног помирења код нас.

Дуга расправа завршена је гласањем. Од 42 присутна одборника, 32 је било за то да се борачка иницијатива одбије, девет су (углавном социјалисти) подржали враћање споменика, а један није гласао. На крају је Председништво Скупштине закључило да се подносиоцу иницијативе достави одговор да овај парламент није подржао враћање Титовог споменика на Трг партизана.“

Бранко Пејовић