Прокупље: ВЕЧНА СЛАВА ЈУНАЦИМА

Поводом обележавања 24. марта Дана сећања на почетак НАТО агресије на тадашњу СР Југославију 1999. године, пред спомен обележјем погинулим Прокучанима у ратовима од 1990. до 1999. године аутора мр Драгана Дробњака, одата је почаст погинулима и положени су венци и цвеће. Венце су положиле делагације Војске Србије, Топличког управног округа, Града Прокупља, родбина и пријатељи погинулих војника и полицајаца a поред представника борачких и других удружења и делегација СУБНОР-а у саставу: председник Дарко Жарић, зам. председника Александар Шљивић и секретар Маја Димић.

Прве ракете 24.3.1999. године пале су на касарну у Прокупљу у 19.53 када је страдао први војник ВЈ Бобан Недељковић. У 19.55 погођени су војни циљеви у Приштини и војни аеродром у Сомбору. Затим су у 20.05 три крстареће ракете погодиле подземни бункер у Куршумлији када је погинуло 11 војника ВЈ. Затим су бомбе око 20.10 пале на касарну у Врбици. Војни циљеви у Батајници погођени су у 20.38. Бомбардован је и предајник за емитовање 1, 3 и 3 канала РТС-а, затим 1, 2, 101, 202 канала Радио Београда на Великом Јастрепцу. Ту су пале две бомбе које су уништиле зграду и предајник, висок 128 метара. Гађана је касарна у Даниловграду када је погинуо војник Саша Стојић из Београда, а теже су повређена два војника, од којих један на аеродрому Голубовци, Подгорица.

У Топлици, авиони НАТО-а свакодневно рушили су мостове, касарне, базе, куће и др. У једном од напада на село Мердаре зликовци су убили Бојану Тошовић, бебу од 11 месеци заједно са оцем Божином. Овај злочин се не заборавља…

У нападу НАТО агресора и у борбама са албанским терористима погинуло је 1999. године 47 Топличана. Пре рат 1998. године погинуло је 9 у сукобу са терористима а после рата 2000. године 8 Топличана на административној линији.

Из Топлице у бици на Кошарама погинуо је у јуришу на Мају Главу командир вода 125. мот. бригаде поручник Ивица Петковић.

Вечна слава јунацима!!!