Прослава у Барањи

ЈЕДАН СТРОЈ ПРОТИВ ФАШИСТА

Код места Болман, у Барањи, од 6. до 21. марта 1945.године вођена је одсудна битка заједничких снага Југословенске армије, Црвене армије Совјетског Савеза и Бугарске армије са јаким немачким фашистичким јединицама које су у паничном страху, скршени у ослободилачком походу снага антихитлеровске коалиције, бежале према Берлину.

Обележавајући те дане, као и у многим претходним годинама, борци послављени у биткама за ослобођење окупили су се на свечаности у Болману.

Један од говорника био је и председник Покрајинског одбора и потпредседник Републичког одбора СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, који је нагласио, поред осталог, да је непријатељ поражен до ногу. Из строја је избачено 4.000 немачких војника. У редовима наше, југословенске армије погинуло је 400 бораца. Немачке снаге су, уз жестоку артиљеријску ватру, покушале да се пребаце преко Драве, али им то није успело захваљујући јединицама 16. и 51. војвођанске дивизије.

На свечаности у Болману биле су делегације СУБНОР-а Војводине, Сомбора, Апатина, Бечеја, Шида, а такође и представници славонских и барањских општина. У име Савеза бораца и антифашиста Хрватске говорио је Никола Опачић и потврдио приврженост бораца и грађана очувању и неговању традиција народноослободилачке борбе.