САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849524Укупно посета:
  • 2632301Укупно прегледа:
  • 5Тренутно посетилаца:

У ЧАСТ РОДОЉУБА

У Медни, крај спомен гробнице где почива 127 родољуба и патриота које су немачки фашисти и њихове слуге стрељале 1942. године, обележена је 71. годишњица. Уз присуство око 400 радника ТРЗ Крагујевац, ученика oсновних школа, припадника Војске Србије, венце на спомен костурницу положиле су делегације самоуправе Крагујевца на челу са заменицом председника Скупштине града Крагујевца Славицом Коминац, ГО СУБНОР Крагујевца и Шумадије, Горњег Милановца, Тополе, Раче, Аранђеловца, Кнића, Удружење потомака ратника 1912-1920, ОРВС Крагујевац, колектив ТРЗ, чланови породица погинулих и стрељаних родољуба са територије Шимадијско-поморавског и Рудничког округа. Скупу су се обратили, заменик директора ТРЗ Крагујевац, ппук Милошевић, председник ГО СУБНОР-а Крагујевац, проф. Жељко В. Зиројевић, као и Влада Сретеновић, преживели првоборац са територије Крагујевца, иначе борац Крагујевачког партизанског одреда. Почасну паљбу извршили су припадници Војске Србије, а опело је служило свештенство Епархије шумадијске. Рецитал посвећен стрељаним херојима извели су ученици Основне школе „Драгиша Луковић-Шпанац“ из Белошевца. За резултате постигнуте на очувању вредности НОБ-а и антифашистичке борбе, јачању патриотизма и родољубља, признања су додељена: Обрену Ћетковићу, дипл.ел.инг., (истакнутом привреднику Шумадије), Танасију Катанићу, директору компаније „Призма“ Крагујевац, Петру Дрманцу, председнику ОРВС Крагујевац, и Боривоју Панићу, начелнику сектора у ТРЗ Крагујевац. Признања су такође добили: Колектив ТРЗ Крагујевац, за чување успомене на стрељане родољубе и одржавањеспомен обележја, и центру за неговање традиционалне културе „Абрашевић“ из Крагујевца.      

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Шумадија

  • pedjaza каже:

    Još jena uspešno oragnizovana manifestacija SUBNOR-a i drugih organizacija u Kragujevcu dokaz je da žitelji tog grada (jednog od onih čije stanovništvo je u najvećem broju stradalo tokom Drugog svetskog rata) ne zaboravljaju svoju herojsku prošlost. Primer Kragujevca trebalo bi da posluži kao uzor mnogim drugim gradovima i opštinama kako treba negovati tekovine NOR-a i antifašističke borbe.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.