ПУКОВНИК ЖАК ОГАР

У оквиру обележавања 25.годишњице агресије снага НАТО на СР Југославију односно Србију, у Београду је одржана међународна конференција у организацији Београдског форума, СУБНОР-а Србије, Ветерана војно обавештајне агенције, Друштва српских домаћина и Клуба генерала и адмирала Србије.

Конференцији је из 30 земеља света присуствовало око 200 делегата, а реферате су саопштили преко 70 делегата.
Међу учесницима био је и пензионисани пуковник Француске Жак Огар, припадник специјалних јединица Француске и командант Француског контигента мировних снага на Косову и Метохији, после донете резолуције Савета безбедности УН 1244, потомак је славне војничке породице (отац и деда-Солунац су били генерали).

Свој задатак извршавао је савесно и одговорно као војник, али је водио рачуна и о људском достојанству обуздавајући агресивне шиптарске терористе у насртају на Србе њихову имовину и српске манастире. Следио је упутства свога деде солунца и ширио пријатељство са Србима, као што је било пријатељство војника Срба и Француза у Првом светском рату на Солунском фронту. Поштовао је војничку субординацију, али је поједина наређења одбијао и проблеме решавао у складу са процењеном ситуацијом у оквиру његове зоне одговорности, због чега није наставио генералски породични низ деде и оца.
У знак захвалности Извршни одбор Клуба генерала и адмирала Србије доделио му је највише признање Медаљу „Српски генерал- цар Душан Силни“ и уручио му у току конференције.

Генерал у пензији
Миломир Миладиновић