САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849539Укупно посета:
  • 2632320Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БИО  ЈЕ  САМО  ЈЕДАН  СТРОЈ

Победу над фашизмом нисмо извојевали за зеленим столом, већ крвљу  најбољих синова и кћери – нагласио је председник СУБНОР-а Србије проф др Миодраг Зечевић поздрављајући у Подгорици делегате Петог конгреса СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе.

Импозантни скуп одржан је у репрезентативној државној дворани главног црногорског града и у присуству више делегација и представника политичког и јавног живота, међу којима је био и председник Републике Филип Вујановић. Он се и обратио конгресу истичући у први план улогу и значај бораца НОБ и НОП и даљи развој у оквиру заједничког рада на темељима антифашизма.

САМО ЈЕДАН  ПУТ

У истом тону биле су и речи председника организације Андрије Николића:”Пред нама је само један пут- онај који смо сами одабрали и на који смо поносни. На којем је на челу био Јосип Броз Тито, вођа који је заједничкој домовини Југославији обезбиједио најдужи период мира у њеној историји, свеукупни друштвени развој и највећи углед у свијету. Поносни смо што и овај конгрес потврђује чврсту оприједељеност младих и млађих чланова наше организације да одлучно, мудро и досљедно наставе путем којег су још 1941.освијетлиле тринаестојулске ватре”.

И потпредседник организације, Зувдија Хоџић, у уводном реферату, подвлачи значај НОБ, тековину и снагу, свакодневно поштовање и признање, што се види и по државном празнику који је остао 13.јул као неизбрисиви датум из 1941.године и првих устаничких пушака против окупаторских фашистичких снага и, потом, њихових сарадника:

”Незамисливо је и немогуће да се изједначавају партизани и четници, родољуби и издајници, борци против освајача и окупатори са њиховим слугама”.

ИЗ  ИСТОГ  ГНЕЗДА

Са поздравном беседом на конгресу иступио је и председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић:

”Организације бораца 1941-1945. са простора бивше Југославије, проистекле из истог гнезда, деле исту прошлост, исту садашњост и исту будућност. Деле исту идеологију, исте идеале и исту стрепњу за даљи развој наших народа и савременог демократског света, за његову будућност засновану на антифашизму чији смо изворни ствараоци из времена кад је мрак фашизма наткрилио свет и ми извојевали демократију и наду човеку.

Победу над фашизмом нисмо извојевали за зеленим столом, већ крвљу најбољих синова и кћери наших народа. Партизанска генерација за те наше и светске идеале и наде давала је оно што је најдраже, своје животе, а преживели покушали да створе друштво достојно човека.

Омеле су нас исте али сада прерушене снаге са којима смо се онда сукобили, ратовали у неравноправној борби и гинули борећи се против њих. Зеједничко им је да су народима отимали слободу, будућност и жељу за срећнијим животом.

Наши народ су неуништиви, победићемо као и до сада. Надамо се да ће цена победе бити мања.

Желим да се наше организације развијају и обнављају са нама сличним, чувају и негују идеале и славну антифашистичку прошлост која је легенда, жеља и определење савременог света. Због тога наша партизанска генерација треба да буде поносна јер је уткала себе у оно чему данас савремено човечанство тежи” нагласио је у Подгорици председник СУБНОР- а Србије, проф.др Миодраг Зечевић

Током рада Петог конгреса уприличен је и сусрет председника Црне Горе Филипа Вујановића са гостима. У дужем и отвореном пријатељском разговору Вујановић је провео и са делегацијом наше организације, са председником проф. др Миодрагом Зечевићем и чланом Председништва Душаном Чукићем.

Делегација СУБНОР-а Србије имала је више сусрета са делегатима, интересујући се за начин рада и активности, а посетила је и Вирпазар и Бар.

[nggallery id=31]
Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.