Регион

БИО  ЈЕ  САМО  ЈЕДАН  СТРОЈ

Победу над фашизмом нисмо извојевали за зеленим столом, већ крвљу  најбољих синова и кћери – нагласио је председник СУБНОР-а Србије проф др Миодраг Зечевић поздрављајући у Подгорици делегате Петог конгреса СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе.

Импозантни скуп одржан је у репрезентативној државној дворани главног црногорског града и у присуству више делегација и представника политичког и јавног живота, међу којима је био и председник Републике Филип Вујановић. Он се и обратио конгресу истичући у први план улогу и значај бораца НОБ и НОП и даљи развој у оквиру заједничког рада на темељима антифашизма.

САМО ЈЕДАН  ПУТ

У истом тону биле су и речи председника организације Андрије Николића:”Пред нама је само један пут- онај који смо сами одабрали и на који смо поносни. На којем је на челу био Јосип Броз Тито, вођа који је заједничкој домовини Југославији обезбиједио најдужи период мира у њеној историји, свеукупни друштвени развој и највећи углед у свијету. Поносни смо што и овај конгрес потврђује чврсту оприједељеност младих и млађих чланова наше организације да одлучно, мудро и досљедно наставе путем којег су још 1941.освијетлиле тринаестојулске ватре”.

И потпредседник организације, Зувдија Хоџић, у уводном реферату, подвлачи значај НОБ, тековину и снагу, свакодневно поштовање и признање, што се види и по државном празнику који је остао 13.јул као неизбрисиви датум из 1941.године и првих устаничких пушака против окупаторских фашистичких снага и, потом, њихових сарадника:

”Незамисливо је и немогуће да се изједначавају партизани и четници, родољуби и издајници, борци против освајача и окупатори са њиховим слугама”.

ИЗ  ИСТОГ  ГНЕЗДА

Са поздравном беседом на конгресу иступио је и председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић:

”Организације бораца 1941-1945. са простора бивше Југославије, проистекле из истог гнезда, деле исту прошлост, исту садашњост и исту будућност. Деле исту идеологију, исте идеале и исту стрепњу за даљи развој наших народа и савременог демократског света, за његову будућност засновану на антифашизму чији смо изворни ствараоци из времена кад је мрак фашизма наткрилио свет и ми извојевали демократију и наду човеку.

Победу над фашизмом нисмо извојевали за зеленим столом, већ крвљу најбољих синова и кћери наших народа. Партизанска генерација за те наше и светске идеале и наде давала је оно што је најдраже, своје животе, а преживели покушали да створе друштво достојно човека.

Омеле су нас исте али сада прерушене снаге са којима смо се онда сукобили, ратовали у неравноправној борби и гинули борећи се против њих. Зеједничко им је да су народима отимали слободу, будућност и жељу за срећнијим животом.

Наши народ су неуништиви, победићемо као и до сада. Надамо се да ће цена победе бити мања.

Желим да се наше организације развијају и обнављају са нама сличним, чувају и негују идеале и славну антифашистичку прошлост која је легенда, жеља и определење савременог света. Због тога наша партизанска генерација треба да буде поносна јер је уткала себе у оно чему данас савремено човечанство тежи” нагласио је у Подгорици председник СУБНОР- а Србије, проф.др Миодраг Зечевић

Током рада Петог конгреса уприличен је и сусрет председника Црне Горе Филипа Вујановића са гостима. У дужем и отвореном пријатељском разговору Вујановић је провео и са делегацијом наше организације, са председником проф. др Миодрагом Зечевићем и чланом Председништва Душаном Чукићем.

Делегација СУБНОР-а Србије имала је више сусрета са делегатима, интересујући се за начин рада и активности, а посетила је и Вирпазар и Бар.