РУСИ ПАЛИ ЗА СРБЕ ДЕВЕДЕСТИХ

Удружење ветерана посебних јединица полиције организовало је по пети пут у цркви Свете Тројице на Ташмајдану помен руским добровољцима који су дали своје животе у ратовима деведесетих на простору бивше СФРЈ. Парастос за покој душа погинулих одслужио је старешина цркве протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев.

Њих 45 оставили су своје младе животе на олтару Православља. Како је у пригодној беседи нагласио отац Виталиј из данашње геополитичке ситуације јасно се види да је велики рат почео падом Берлинског зида и да се полако кристализује ко је тих давних деведесетих, а такође и сада заинтересован да покори православне земље. Ономад Србију, а данас Русију.

Свима ипак мора бити јасно да није у питању „обичан“ рат, већ је ово сукоб цивилизација, вредносних система и супротних културолошких матрица. И Србија и Русија годинама и деценијама покушавају да избегну ширу конфронтацију, али западне силе упорно стежу обруч око њих.

Ваља рећи и да ово више није крај двадесетог века у ком је Русија била најслабија у својој историји, већ да је то данас моћна империја која свакако нити може нити хоће да дозволи да буде поражена и понижена.

Овај догађај био је повод да се освести, али и за будуће генерације покаже колико је важна култура сећања на храбре ратнике, руске добровољце који су се борили раме уз раме са српским војницима.

Парастосу су, поред припадника Удружења ветерана ПЈП, присуствовали и ветерани 63. падобранске бригаде, 72. специјалне бригаде, 549 моторизоване бригаде „Душан Силни“, ветерани Интервентне јединице полиције и СУБНОР-а Србије. У име Амбасаде Руске Федерације присутан је био војни аташе, генерал-мајор Генадиј Васиљевич Можајев.