САОПШТЕЊЕ СУБНОР-а СРБИЈЕ

Саопштење СУБНОР-а СРБИЈЕ поводом пресуде Апелационог суда у случају ратног злочинца Николе Калабића:

Пре два дана средства информисања у Србији, и највећи део истих у региону, објавили су одлуку Апелационог суда у Београду којом се потврђује Решење Вишег суда у Ваљеву о усвајању захтева за рехабилитацију Николе Калабића, некадашњег команданта Горске краљеве гарде Југословенске војске у отаџбини.

Ова пресуда је правноснажна.

Објављена вест је својим садржајем, а још више својим штурим образложењем, узнемирила грађане Србије, а посебно оне којима су антифашизам, слобода и хуманизам одреднице људског бивствовања.

Рехабилитација се и у случају Николе Калабића, како тумачи већина медија, уводи на мала врата – негирајући законитост спроведеног кривичног поступка против осведоченог злочинца, навођењем да му је повређено право на правично суђење чиме се замењују тезе и где је процедура дело а дело процедура.

Такав правни еквилибријум не одговара истини јер је дотичном судила Државна комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата (март–септембар 1945), као и четири одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача (април–октобар 1945), које се односе на Николу Калабића.

Потпуно је јасно и нормално да у тек ослобођеној земљи није могло бити говора о класичном, модерном судском процесу, већ се морало прибећи хитном поступку, како је чињено и у другим судским послератним процесима све до Нирнбершког.

Непобитне историјске чињенице сведоче о клању и свирепом убијању у Другом светском рату од стране четника у којима је Никола Калабић лично учествовао или својим потчињеним то наређивао и одобравао.

Интензивно је колаборирао са окупационим снагама Вермахта у циљу заједничке борбе против народноослободилачког покрета и симпатизера достављајући шефу специјалне полиције Парсонсу спискове сумњивих за логоре и ликвидације.

Историјска чињеница је да је Никола Калабић, 27. новембра 1943. године, са представником немачког заповедника за Југоисток потписао споразум о заједничкој борби против партизана. Виши суд у Ваљеву је због недостатка овог документа, који није у нашим архивима, уз тврдње једног броја историчара ово истицао као круцијални аргумент. Међутим, зашто нису позвани у помоћ немачки извори и архиве, који све имају, и утврди права истина.

Као командант Горске краљеве гарде Калабић је, по систему командне одговорности, крив за стотине закланих цивила којима се зна и име и презиме и места у којима су живели. Крив је и за масакр у Вранићу, за масакр у селу Друговац као и више убистава на најзверскији могући начин.

Срамна одлука Апелационог суда, по Гебелсовом рецепту (лаж по лаж, полако али доследно и неумитно обара истину), као да припрема јавност наше земље на потпуну рехабилитацију доказаних ратних злочинаца. Прво се креће са процедуралним питањима, да би се после посегло и за меритумом самих кривичних дела које је осуђени починио.

Иницијатори овог срамног чина, траже за убице најнепристрасније и најпра-ведније суђење, заборављајући да ти људи нису имали нити кап милости према својим сународницима, са којима су до јуче живели и које су монструозно, хладнокрвно и свирепо ликвидирали. Можемо рећи да им је суђено и пресуђено праведно и преправедно, с обзиром за оно за шта су се теретили.

СУБНОР Србије је свих ових година био уверен да правосуђе државе Србије неће учествовати у ревизији историјских чињеница, тренду који је захватио читаву Европу и по којем се мешају осведочене жртве, са осведоченим џелатима. Због тога је глас антифашизма данас sui generis нашег деловања и постојања.

Злочини који су почињени над невиним људима, патриотама и родољубима, као и члановима њихових породица, историјска дистанца не може поништити и не могу се нити смеју заборавити.

Зато још једном апелујемо на надлежне да се ова срамна одлука поништи, макар из пијетета према онима који под Калабићевим кољачима нису имали ни право на живот,а камоли право на суд!

Не убијајмо жртве злочина по други пут!

СУБНОР СРБИЈЕ