СЕЋАЊЕ НА АНТИФАШИСТУ ЂОРЂА ТАСИЋА

У оквиру обележавања 130. годишњице од рођења познатог врањанца Ђорђа Тасића, у просторијама Педагошког факултета у Врању, уприличена је изложба посвећена познатом професору и декану Правног факултета у Београду, чије име и данас носи један од амфитеатара. Иначе, Ђорђем Тасићем поноси се и Врање као његов родни град и с правом га је сврстао међу пет најзнаменитијих врањанаца, раме уз раме са великим Бором Станковићем, Јустином Поповићем, Миланом Влаинцем и Јованом Хаџи-Васиљевићем.

Аутори изложбе, архивски саветник и један од потпредседника Врањског СУБНОР-а Мирољуб-Миша Стојчић и Томислав Симоновић, брижљиво су одабрали и укомпоновали расположиву архивску грађу из живота и богате професионалне делатности Ђорђа Тасића и веома је успешно презентирали широј јавности.

Подсећања ради, поред свог научнo-стручног рада, Ђорђе Тасић је, у време Другог светског рата био познат и по свом нескривеном антифашистичком опредељењу и деловању, због чега су га немачки фашистички окупатори ухапсили, утамничили у логору Бањица и 1943. године стрељали.

Изложбу је посетила, и с великим интересовањем разгледала делегација Градског одбора СУБНОР-а Врања на највишем нивоу, на челу са председником ГО бригадним генералом Зораном Лубуром и председником Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољубом Стојчићем

После разгледања изложбе делегацију СУБНОР-а примила је деканица Педагошког факултета др Драгана Станојковић и у дужем разговору било је речи о заједничком деловању на афирмацији патриотског садржаја у припреми будућих професора разредне наставе.

Стојан Младеновић