Село Сремски Јарак

ОПOМЕНА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Уз присуство великог броја бораца, грађана, ђака основне школе из Јарка, Представника локалних самоуправа Шапца, Богатића, Сремске Митровице, припадника војске Србије, потпредседника РО СУБНОР-а Србије генерала Миће Грубора, општинских одбора СУБНОР-а Руме, Инђије, Старе Пазове, Градског одбора СУБНОР-а Сремске Митровице, делегације ПО СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником Светомиром Атанацковиће, у селу Сремски Јарак, одржан је комеморативни скуп, поводом 71. годишњице „КРВАВОГ МАРША – МАРША СМРТИ“.

Скуп је поздравио домаћин, председник МУ СУБНОР-а С.Јарак Милинко Добрић.

О значају, овог заиста страшног догађаја, обраћајући се присутнима, говорио је Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић. „Данас, 71 годину након једног страшног догађаја, злочина над злочинима почињеном над недужним грађанима Шапца, Богатића и околних села, када су немачке окупационе снаге уз помоћ усташа, љотићеваца, фолксдојчера, покупили невине људе, спроводећи их до већ припремљеног логора у Сремском Јарку уз зверско батинање, убијање на лицу места, терајући их да претрче тих за њих најдужих 23 километра. По пристизању у село Јарак, измучени, пребијани, гладни и жедни, сабијени су у логор на отвореном. Грађани Јарка дочекали су их са кофама воде, али јака немачка стража није дозволила да ту воду добију. Људи су умирали од силних батина, а најчешћи узрок смрти били су жеђ и глад.

Након вишедневног мучења и батинања, преживели су одведени у логоре смрти широм Немачке, из којих се већина никада није вратила.

„Крвави марш“, данас мора бити опомена свима, јер смо сведоци да у Србији, поново оживљавају мрачни умови у ликовима неких недораслих историчара, који негирају почињене злочине, оспоравају антифашистичку борбу и НОП у целини. Зашто? И поново питам зашто? Ми смо једина земља у свету, која жели да врати и стави на пиедестал све оне, који су квислинштвом и колаборацијом, чинили све да се додворе окупатору и нанесу што више зла сопственом народу.

Данас, у овим смутним временима, острашћеношћу појединаца на политичкој сцени Србије, медијским линчом према антифашизму и антифашистичким борцима – партизанима, који су током Другог светског рата, само у борби изгубили својих 305.000 другарица и другова. Најострашћенији у овом замешатељству је тзв. „јавни сервис грађана“ или ти РТС, за рад некаквом помирења са злочинима и злочинцима, арчи паре грађана од ТВ претплате (противзаконито уведене). Снимају се некакве серије у којима се велича тзв. ђенерал Дража Михаиловић и његови сатрапи, који је указом Краља Петра 2. Карађорђевића, смењен и ражалован 1944. године, када је и распуштен тзв. „равногорски четнички покрет“. Због свега овога, нико нема право да кривотвори историју и омаловажава тековине створене у надчовечанској борби против највећег зла фашизма“.

Скуп је поздравио и генерал Мићо Грубор, потпредседник РО СУБНОР-а Србије, као и председници општине Шабац, Богатић и Сремска Митровица.

Комеморацију су увеличала деца – ђаци основне школе из Јарка пригодним рецитацијама.