САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869968Укупно посета:
  • 2665117Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ОПOМЕНА ЗА СВА ВРЕМЕНА

Уз присуство великог броја бораца, грађана, ђака основне школе из Јарка, Представника локалних самоуправа Шапца, Богатића, Сремске Митровице, припадника војске Србије, потпредседника РО СУБНОР-а Србије генерала Миће Грубора, општинских одбора СУБНОР-а Руме, Инђије, Старе Пазове, Градског одбора СУБНОР-а Сремске Митровице, делегације ПО СУБНОР-а АП Војводине на челу са председником Светомиром Атанацковиће, у селу Сремски Јарак, одржан је комеморативни скуп, поводом 71. годишњице „КРВАВОГ МАРША – МАРША СМРТИ“.

Скуп је поздравио домаћин, председник МУ СУБНОР-а С.Јарак Милинко Добрић.

О значају, овог заиста страшног догађаја, обраћајући се присутнима, говорио је Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић. „Данас, 71 годину након једног страшног догађаја, злочина над злочинима почињеном над недужним грађанима Шапца, Богатића и околних села, када су немачке окупационе снаге уз помоћ усташа, љотићеваца, фолксдојчера, покупили невине људе, спроводећи их до већ припремљеног логора у Сремском Јарку уз зверско батинање, убијање на лицу места, терајући их да претрче тих за њих најдужих 23 километра. По пристизању у село Јарак, измучени, пребијани, гладни и жедни, сабијени су у логор на отвореном. Грађани Јарка дочекали су их са кофама воде, али јака немачка стража није дозволила да ту воду добију. Људи су умирали од силних батина, а најчешћи узрок смрти били су жеђ и глад.

Након вишедневног мучења и батинања, преживели су одведени у логоре смрти широм Немачке, из којих се већина никада није вратила.

„Крвави марш“, данас мора бити опомена свима, јер смо сведоци да у Србији, поново оживљавају мрачни умови у ликовима неких недораслих историчара, који негирају почињене злочине, оспоравају антифашистичку борбу и НОП у целини. Зашто? И поново питам зашто? Ми смо једина земља у свету, која жели да врати и стави на пиедестал све оне, који су квислинштвом и колаборацијом, чинили све да се додворе окупатору и нанесу што више зла сопственом народу.

Данас, у овим смутним временима, острашћеношћу појединаца на политичкој сцени Србије, медијским линчом према антифашизму и антифашистичким борцима – партизанима, који су током Другог светског рата, само у борби изгубили својих 305.000 другарица и другова. Најострашћенији у овом замешатељству је тзв. „јавни сервис грађана“ или ти РТС, за рад некаквом помирења са злочинима и злочинцима, арчи паре грађана од ТВ претплате (противзаконито уведене). Снимају се некакве серије у којима се велича тзв. ђенерал Дража Михаиловић и његови сатрапи, који је указом Краља Петра 2. Карађорђевића, смењен и ражалован 1944. године, када је и распуштен тзв. „равногорски четнички покрет“. Због свега овога, нико нема право да кривотвори историју и омаловажава тековине створене у надчовечанској борби против највећег зла фашизма“.

Скуп је поздравио и генерал Мићо Грубор, потпредседник РО СУБНОР-а Србије, као и председници општине Шабац, Богатић и Сремска Митровица.

Комеморацију су увеличала деца – ђаци основне школе из Јарка пригодним рецитацијама.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.