САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870902Укупно посета:
  • 2666645Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

У ЧАСТ ХЕРОЈА

У склопу обележавања 29. септембра, годишњице погибије чланова штаба и бораца Крајинског партизанског одреда на Стеванским ливадама 1941. године, током офанзиве домаћих издајника припадника СДС и четника против народоноослободилачких јединица и устаника у Источној Србији, у атару села Сиколе, одржан је комеморативни скуп и положени су венци са цвећем на споменик палим борцима.


Међу погинулим борцима Крајинског партизанског одреда тога дана живот је дао и народни херој Љубомир Нешић, комесар одреда. У херојској неравноправној борби против жандарма СДС и четничких формација „љотићеваца“ погинуло је девет, а рањено 14 бораца и чланова штаба одреда. Овим чином разбијен је Крајински НОПО, али није угашен пламен устанка и борба против фашизма у хајдук Вељковој Крајини, што су показале наредне ратне године у којима окупатор и његове домаће слуге нису нашли мир и подршку код становништва.

Комеморативни скуп отворио је председник ОО СУБНОР Неготин Љубомир Марић, који је подсетио на славне историјске дане из 1941. године, а читањем мемоара преживелих бораца борбе на Стеванским ливадама присутни су могли да се увере у херојство бораца Крајинског НОПО.

Венце и цвеће на спомен обележје положили су чланови Републичког одбора СУБНОР Србније на челу са проф. Миодрагом Зечевићем, а у чијем саставу су били и Љубомир Стојмировић и Младен Качавенда, као и делегације окружних одбора СУБНОР Зајечар и Бор, делегација Градског одбора СУБНОР Зајечар и општинских одбора СУБНОР Неготин, Кладово, Бор, Бољевац, Соко Бања и Пирот.

Организовано је саветовање којем су присуствовали председници и секеретари окружних, градског и општинских одбора СУБНОР из Тимочке Крајине и Пирота. Намера организатора саветовања је да се усагласе ставови и изнесу смернице у реализацији обавеза чланства и органа СУБНОР у циљу рехабилитације жртава четничког терора „равногорског покрета ДМ“ и надокнаде нематеријалне штете за потомке, о начину повраћаја и располагања имовином СУБНОР-а, о статусу „младих“ бораца ратова 1991.-1999.године, као и о активностима на предстојећим изборним активностима у СУБНОР Србије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.