САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863343Укупно посета:
 • 2654589Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ФАЛСИФИКАТОРИМА СЕ ПРИКЉУЧИО РТС

Српски народ је у уторак вече, 28. априла 2015, на прагу велике прославе  победе над фашизмом у Другом светском рату, био сведок несвакидашње медијске и идеолошки острашћене срамоте.

Необуздани фалсификатори историје добили су могућност да се снимљеним памфлетом продуцирају више од једног часа на програму телевизије која се већ дуже хвали као власништво свих грађана Србије, а сличном емисијом, можда чак и систематски смишљено раније, уноси раздор и пропагира снаге што заподевају кавгу са злим крајем.

Руководство Радио телевизије Србије је одлучило да прикаже развучену срцепарајућу причу о умишљеном хероју ђенералу Дражи, команданту  четничких ескадрона смрти у дивљањима и ван српских простора и не само уз помоћ злокобног позива ”З” преко таласа Радио Лондона. Немоћни официр, који је стицајем околности опстао после капитулације краљевске војске, представљен је као антифашиста спреман у сваком трену, без доказа од поверења, да се супротстави немачком окупатору и добије тантијеме најпре код Енглеза и потом, још више,  пригрљен на груди Американаца.

Анонимуси за већину јавности, назовимо их ауторима, тврде на ”часну реч” да су Михаиловић и његови подређени све време Другог светског рата војевали и побеђивали Немце, сипањем песка у железничке композиције онемогућавали саобраћај, ослобађали градове, грлили се са народом широм Србије и, ваљда, Босне, контролисали Београд, а у квислиншкој влади Недића имали обавештајце да са извора знају сваки наредни потез и хитлеровске солдатеске.

Због таквог каубојског приказа стања од 1941. до чак 1945. било је отужно посматрати сочињеније на РТС. Можда тамо негде у Америци, одакле је иначе гро ”стваралачке екипе”, могу да поверују у сложене слике, лажну идилу накнадно у антифашистички круг победника силом на срамоту угураваних четника и самог несрећног ДМ кога су се на време одрекли. И млађани Петар са избегличком владом у Лондону, а онда редом Черчил са Британијом, па и, кад је колаборационистичка дара прешла меру, веома заинтересовани Вашингтон за поделу југословенске земље. У емисији о ”европском хероју” тај значајни детаљ се помиње узгред, а избегнут је одговор због чега су се наводног сарадника тобожњи западни савезници отарасили.

Срамно је што сценаристи (на шпици су и Исидора Бјелица и Небојша Пајкић, који потписује и режију памфлета) уз већ препознатљиве у нашој јавностипрекрајаче историје попут Павловића, Димитријевића или Самарџића, дају народноослободилачкој партизанској војсци у Другом светском  рату маргиналну позицију, они чак готово и не постоје, битке на Сутјесци или Неретви су, гле новог стручњачког чуда, Немци приредили четницима да би их уништили, Хитлер је лично наређивао трупама да хитају из Грчке и Албаније како би се супротставили ”дражиновцима”, а и за Београд се пуздано, произилази, не зна ко га је и како ослободио!

У галиматијасу накарадног иживљавања над истином учествују и индивидуе из Енглеске и Америке. Сведоче како одговара идеолошким и политичким потребама својих средина, али откривају, можда случајно или невољно, колико је Србија изградивши кућу, што би рекао Јован Цвијић, на сред друма увек била у раљама обавештајних служби.

Емисија на Радио телевизији Србије је још један пуцањ у празно, али велика брука за ову нашу државу која је славном народноослободилачком војском и југословенским партизанима, под командом маршала Тита, ушла неопозиво на златне странице победничке атихитлеровске коалиције у Другом светском рату.Ту истину никад и нигде не може нико да потре.

РТС се прикључила малобројним који настоје да Дражу и његове четнике, баш у време кад сав слободарски народ на планети слави Дан победе, ослободе судске кривице за многобројне злочине. Ко може и сме да заборави клања, паљења читавих села, силовања, масовне пљачке, убиства сваког ко је друге вере или другачије мисли?

Брука, велика брука је Радио телевизије Србије што добошари у име заговорника правне рехабилитације Михаиловића, користи туђинске екипе и очигледно заслепљено заинтересоване монархисте како би доказали да није зло то што су четници чинили не само овде код нас. Нека суд ради како му воља, али ако је стало до заштите људских права осуђених после ослобођења – зашто не крене из почетка?

То очигледно није по вољи и замисли, тада би се чуло и о Вранићу, Друговцу и многим другим местима. Сазнало би се оно што се зна: четници под командом Драже су широм Србије и ван ње били верни сапутници немачких фашиста и починили толико недела да их не могу опрати ни Сава и Дунав. Понајмање мизеран телевизијски водвиљ на јавном сервису са, на жалост и срамоту, националном фреквенцијом.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР-а СРБИЈЕ

Print Friendly, PDF & Email

2 реаговања на Срамота над срамотама

 • Lune каже:

  “…Srpske televizije, bez ostatka, postale su obična kanalizacija u kojoj se na gledaoce sliva ono najgore iz Amerike i njenih čemernih satelita. Naše televizije se prosto utrkuju u kupovini najgorih mogućih licenci. Tome posreduju marketinške kompanije koje su u rukama nekoliko partijski organizovanih tajkuna i koje ne samo da ucenjuju i vladaju posredno televizijama, već i ostvaruju enormne ekstraprofite. To je, odista, uz toliko izmišljenih mafija u Srbiji, prava pravcata televizijska mafija….” tvrdi M.V..

 • pedjaza каже:

  Ovo predstavlja vrhunac licemerja i cinizma od strane Radio televizije Srbije i jasno pokazuje da ona nije javni servis, tj. vaslništvo svih građana Srbije, nego da je stavljena u službu predstavnika kolaboracionističke i profašističke ideologije pobornika četničkohžg pokreta Draže Mihailovića.
  Ovo je možda i deo scenarija u pogledu pripreme medijskog terena uoči sudske rahabilitacije Draže Mihailovića, koja bi mogla biti obavljena 14. maja, 5 dana nakon što će ceo slobodarski i miroljubivi svet proslaviti veliki jubilej – 70 godina pobede nad fašizmom.
  Šta god da je u pitanju, istinski antifašisti ne mogu ostati ravnodušni prema ovakvom činu, odnosno moraju ga osuditi, jer on predstavlja najdublje vređanje istine i ruganje stotinama hiljada žrtvava fašizma na ovim prostorima.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.