СРАМОТА: ОСКРНАВЉЕН СПОМЕНИК ПИЛОТИМА БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА 1941.

Полетање је за њих значило смрт, али смрт је била дужност. Херојски подвиг 11 пилота који су бранили Београд и Краљевину 1941. године остао је у сенци потоњих историјских дешавања и идеологије, а тек деведесетих година они добијају заслужен споменик на Кеју ослобођења у Земуну, код Хотела „Југославија“. Нажалост, натпис на споменику оскрнављен је други пут за три године!

Неко је златном фарбом офрље префарбао шест слова на натпису: „Пилотима браниоцима Београда, априла 1941.“ Остала слова префарбана су неком врстом црне боје.

Каква је била намера особе која је ово учинила, није најјасније, али изглед споменика пред којим можемо само да се поклонимо, а не да га ружимо и додирујемо, гребемо и фарбамо, сада је нарушен, оскрнављен, размазан нечим што личи на лак за нокте.

И то није први пут да се овај споменик скрнави. Марта 2019. године неко је покидао део истих ових слова која су сада оскрнављена фарбом.

Тада је општина Земун финансирала изливање нових.

Аутор овог споменика је архитекта Миодраг Живковић, човек који је пројектовао и чувени споменик погинулим партизанима у бици на Сутјесци.

Београдско небо су априла 1941. године од надмоћног непријатеља бранили најхрабрији наши пилоти, а њих 11 отишло је у смрт. То су Милош Жунић, Живица Митровић, Михо Клавора, Јован Капешић, Душан Борчић, Добрица Новаковић, Бранислав Тодоровић, Милутин Петров, Карло Штребенек, Владимир Горуп и Миливоје Бошковић.

Они су се нашли у небу црном од немачких бомбардера, који су бесомучно сејали смрт. Наши су пилоти херојским отпором показали да су нацисти напали народ који се неће лако предати, ма колико надмоћнији од њега били.

Извор: Telegraf.rs