СРБИЈА СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ДРЖАВНОСТИ

Србија је обележила Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Дан државности обележен је полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика вожду Карађорђу у Орашцу. Председник Србије Александар Вучић присуствовао је Сретењској академији у Крагујевцу. У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, служено је опело којем су присуствовали председница Владе Ана Брнабић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Председник Србије Александар Вучић обишао је стару цркву у Крагујевцу, посвећену Светој Тројици, коју је подигао кнез Милош Обреновић 1818. године, када је Крагујевац прогласио престоницом Србије.

Црква Свете Тројице у Крагујевцу, у чијој се порти председник Александар Вучић обратио грађанима и за коју је рекао да је једна од најважнијих у Србији, обележава 200 година постојања. Подигао ју је кнез Милош Обреновић, 1818. године, када је Крагујевац прогласио престоницом Србије. Она је била симбол јединства цркве и државе, а век касније и симбол помирења две династије. У порти су одржавана скупштинска заседања, усвојен први српски устав, познат као Сретењски, прочитани турски Хатишерифи о аутономији Кнежевине. Претпоставља се да је престони крст из 18. века донет са Свете Горе, а живопис крагујевачком храму удахњује нови живот. Вучић је након обиласка цркве нагласио да се на том месту, од Орашца до Крагујевца, рађала српска држава.

Централна свечаност обележавања Дана државности одржана је традиционално у Орашцу, где је 1804. године подигнут Први српски устанак.

Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души нашим прецима, Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован.

Венце на споменик вођи Првог српског устанка положили су председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Обележавању Дана државности Републике Србије присуствовали су бројни српски и инострани званичници.

У име СУБНОР-а Србије обележавању су присуствовали Радосављевић Радомир, председник СУБНОР-а Аранђеловац и Пајевић Живко.

Председник српског парламента Владимир Орлић поручио је на Сретење са места одакле је почела одбрана Србије да је симбол државности Србије борба за слободу, коју и данас водимо и да само уједињени и сложни можемо да је изборимо.

Према његовим речима, сваки нови пут, фабрика, болнице и школе које су отворене јесте борба за напредак Србије.

„То су победе ништа мање од оних које су наши преци извојевали. Једном изборена и успостављена држава мора да се чува“, рекао је Орлић и још једном истакао да је порука данашњег празника да ћемо се борити да Србију одбранимо и сачувамо и да је, како је истакао, једини исход у тој борби победа.

Председник председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић пренео је поздраве председника Републике Српске Милорада Додика и навео да све велико у нашем народу потиче од храбрости коју су показали српски јунаци.

„Данас се јунаштво другачије огледа. То је данас подизање државе и очување народа, али и подизање фабрика и градња путева. Могу да кажем да ми у Републици Српској са поносом живимо у времену када смо наслоњени на Србију, а не као некада само загледани у њу“, истакао је председник Народне скупштине Републике Српске.

Након званичног обраћања, у Орашцу је изведен уметнички програм посвећен славној српској историји и вожду Карађорђу, који су извели бројни глумци и вокални солисти.

Председник Србије Александар Вучић поводом Дана државности Србије уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Церемонија доделе одликовања, поводом Дана државности Србије почела је интонирањем химне „Боже правде”, а присуствују јој председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник РС Милорад Додик и патријарх Српске православне цркве патријарх Порфирије.

У цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у Тополи, поводом обележавања Дана државности служено је опело коме су присуствовали председница Владе Србије Ана Брнабић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Након опела, које је са свештенством служио владика шумадијски Јован, премијерка је заједно са Вишковићем положила венац на саркофаг вожда Карађорђа.

Венце су још положили и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници министарства одбране и Војске Србије, чланови породице Крађорђевић као и представници Задужбине Краљ Петар I, а у име СУБНОР-а Србије венац су полижили Влада Путник и Игор Петровић.

Након полагања венаца, уз химну Боже правде, коју је интонирао војни оркестар, званичници су и испред цркве одали почаст српским прецима.

Поводом Дана државности Републике Србије, министар Никола Селаковић, као изасланик председника Републике Србије, положио је венац крај споменика Незнаном јунаку на Авали.

15.2.2023