СРПСКИМ И РУСКИМ ХЕРОЈИМА

Пред реконструисаним спомеником српским и руским херојима Првог светског рата окупиле су се високе званице, да и овом приликом још једном потврде братске односе двеју држава. Скупу су такође присуствовали и представници бројних патриотских удружења, а у име председника СУБНОР-а свечаности је присуствовао секретар председника Станислав Рескушић.

Присутнима су се обратили министар за рад запошљавање, борачка и социјална пиања Никола Селаковић и амбасадор Руске Федерације у Србији Њ.Е. Александар Боцан Харчeнко. Оба говорника осврнула су се на пребогату историју сарадње, а посебно братства по оружју, које се кроз историју више пута доказивало.

У Првом рату Русија је помогла шаљући војно високо обучен командни кадар, који је поред наших великана предводио српску војску. У одсудном тренутку цар Николај Други Романов запретио је потписивањем сепаратног мира са Немачком и Аустроугарском у случају да савезници под хитно не помогну српској војсци заточеној у Албанији. Помоћ је стигла моментално и српска војска је пребачена у Грчку (Крф и Видо).

Када су се наши војници мало одморили и зацелили ране грунули су преко Кајмакчалана да ослободе своју вољену Србију. И ту међу њима било је и руских хероја.

У другом рату помоћ је била још свеобухватнија јер су се српски и руски војници борили раме уз раме у затирању фашизма и ослобађању наше земље.

Сам споменик је изузетно леп. Постављен је 2014. године, али тада је круг на крсту био празан, а сада је унутар крста статуета Светог великомученика Георгија Победоносца (видети слике).

Дуж Савског шеталишта постављени су панои са прелепим фотографијама Санкт Петербурга, које сведоче шта је, ко је, и колика је руска култура.

А онда бане сећање на тадашњи Лењинград, у ком су становници преко 3 године живели: цивили на 125, а војници на 250 грама хлеба дневно.

Велика је Русија, превелика…вечита загонетка западњацима који је не могу уденути ни у један знани оквир по њиховој мери, па баш зато, како некад тако и сад покушавају да је униште!

Настрану сва њена природна богатства. У питању је нешто много више од богатства по мери запада, у питању је богатство духа, богатство љубави према човеку-ма где он био!

Русија је увек, као и Србије, била на правој страни историје и не сумњамо да ће и у најновијим изазовима знати да изабере…а и ми с њом.