САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869968Укупно посета:
  • 2665117Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

БОГАТА ЗБИРКА

СУБНОР града Новог Сада добио је у оквиру своје библиотеке легат Мр Лазара Лукајића, изврсног ерудите, професора и публицисте који је значајан део свог живота провео у Новом Саду. Легат чине више од 100 књига, рукописа и аудио-видео записа који се највећим делом односе на страдање Срба на просторима НДХ. Његову богату збирку СУБНОР-у града Новог Сада предала је његова супруга, Драгана Лукајић, која је желела да успомена на њеног покојног супруга буде трајно негована, а његов вишедеценијски рад буде инспирација за нова истраживања.

Мр Лазар Лукајић родио се 1934. године у селу Чокорима код Бања Луке. Свој радни век почео је у околини Котор Вароши у Босни. Радио је на Универзитету у Новом Саду, Извршном већу Војводине и НИП „Дневник”.

Био је покретач и уредник југословенске едиције „Друштво и време” у којој су сарађивали између осталих и Оскар Ковач, Стипе Шувар, Киро Глигоров, Будимир Лончар, Бранко Прибичевић, Александар Фира, Бранко Чолановић, Ђука Јулијус и многи други појединци из области образовања, политике, економије и света информисања.

Објавио је низ чланака у издањима Института за савремену историју, „Дневника”, затим у „Добровољачком гласнику”, „Политици”, „Вечерњим новостима”, бањалучком „Гласу”, словачком „Хласу људу” и другде. Гајио је посебно интересовање за добровољачки покрет Срба у ратовима 1912.-1918. Интензивно се бавио истраживањем страдања Срба на просторима НДХ и аутор је запажене књиге „Фратри и усташе кољу” које обухвата најкомплексцнију документацију о усташком дивљању над Србима на простору околине Бања Луке током постојања злогласне НДХ.

Легат Мр Лазара Лукајића представља богат фонд информација који ће послужити као извор и подстицај за нова истраживања. СУБНОР града Новог Сада посебно је захвалан Драгани Лукајић на оваквом вредном поклону.

Print Friendly, PDF & Email

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.