СУБНОР Новог Сада добио легат

 

БОГАТА ЗБИРКА

СУБНОР града Новог Сада добио је у оквиру своје библиотеке легат Мр Лазара Лукајића, изврсног ерудите, професора и публицисте који је значајан део свог живота провео у Новом Саду. Легат чине више од 100 књига, рукописа и аудио-видео записа који се највећим делом односе на страдање Срба на просторима НДХ. Његову богату збирку СУБНОР-у града Новог Сада предала је његова супруга, Драгана Лукајић, која је желела да успомена на њеног покојног супруга буде трајно негована, а његов вишедеценијски рад буде инспирација за нова истраживања.

Мр Лазар Лукајић родио се 1934. године у селу Чокорима код Бања Луке. Свој радни век почео је у околини Котор Вароши у Босни. Радио је на Универзитету у Новом Саду, Извршном већу Војводине и НИП „Дневник”.

Био је покретач и уредник југословенске едиције „Друштво и време” у којој су сарађивали између осталих и Оскар Ковач, Стипе Шувар, Киро Глигоров, Будимир Лончар, Бранко Прибичевић, Александар Фира, Бранко Чолановић, Ђука Јулијус и многи други појединци из области образовања, политике, економије и света информисања.

Објавио је низ чланака у издањима Института за савремену историју, „Дневника”, затим у „Добровољачком гласнику”, „Политици”, „Вечерњим новостима”, бањалучком „Гласу”, словачком „Хласу људу” и другде. Гајио је посебно интересовање за добровољачки покрет Срба у ратовима 1912.-1918. Интензивно се бавио истраживањем страдања Срба на просторима НДХ и аутор је запажене књиге „Фратри и усташе кољу” које обухвата најкомплексцнију документацију о усташком дивљању над Србима на простору околине Бања Луке током постојања злогласне НДХ.

Легат Мр Лазара Лукајића представља богат фонд информација који ће послужити као извор и подстицај за нова истраживања. СУБНОР града Новог Сада посебно је захвалан Драгани Лукајић на оваквом вредном поклону.