СУБНОР СРБИЈЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ

Делегација СУБНОР-а Србије на челу са председником СУБНОР-а Србије генерал мајором Видосавом Ковачевићем, пуковником Анђелком Милићевићем кординатором СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински округ и пуковником Зораном Јаковљевићем чланом председништва СУБНОР-а Србије, боравила је у источној Херцеговини од 18.05 до 20.05. 2022. године.

Делегација СУБНОР-а Србије обишла је више општина источне Херцеговине и сусрела се са борцима, представницима борачких организација и са начелницима општина Источне Херцеговине.

У општини Гацко 18.05.2022. године делегац СУБНОР-а Србије одржала је радни састанак са борцима из Гацког. Том приликом председник Регионалног одбора Борачких организација источне Херцеговине Слободан Илић упознао је делегацију СУБНОР-а Србије о стању у борачкој организацији у општини. Илић је истакао да је општина Гацко ове године повећала буџет Борачке организације за око 10 %, и да има напретка и у том смеру. Прилично је сређена ситуација, и још увек налазе се нека решења како би се помогле породице погинулих бораца, инвалиди на првом месту, а онда и демобилисани борци „Отаџбинског рата“, нагласио је Илић.

Двадесетог маја 2022. године Начелник општине Билећа Веселин Вујовић, примио је делегацију СУБНОР-а Србије.

Билећа је општина у Источној Херцеговини, у Републици Српској, БиХ. Површина општине је 633 km2. На попису становништва 2013. године Општина Билећа је имала 10.607 становника према подацима Републичког завода за статистику.

У разговору са делегацијом СУБНОР-а Србије Начелник општине Билећа је истакао да општина неће одустати од захтева за бољи положај бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Сваки радни састанак, као и овај данашњи, користи се за анализе и могућа решења проблема поменутих категорија. Тако ћемо радити и убудуће, иако смо свесни да за ове категорије, нажалост, власт нема слуха и да се исте налазе у веома тешком и незаслуженом положају, нагласио је Председник.

На састанку је успостављен и план за даљу и бољу сарадњу између Борачких организација општина источне Херцеговине и СУБНОР-а Србије.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, примио је делегацију СУБНОР-а Србије у поподневним сатима 20.05.2022. године.

Општина Фоча је општина у Републици Српској, БиХ. Седиште општине се налази у насељеном месту Фоча. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у општини је пописано 18.288 лица.

У кратком и конструктивном разговору договорена је сарадња на заједничким пројектима, првенствено борачких организација Старе Херцеговине и СУБНОР-а Србије. Константовано је да брига о борачкој популацији мора бити стална и непрекидна и да се из године у годину морају повећавати борачка права. И у наредном периоду општина Фоча наставиће да обележава значајне историјске датуме из народноослободилачких ратова Србије, првенствено Битку на Сутјесци, са борачким организацијама и младим нараштајима.

У касним поподневним сатима делегацију СУБНОР-а Србије 20.05.2022. године примио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Општина Вишеград је општина у Републици Српској, БиХ. Седиште општине Вишеград је у насељеном мјесту Вишеград. Општина лежи на обалама река Дрине и Рзава, и акумулационог језера хидроелектране Вишеград и Бајина Башта. У центру општине се налази ушће речице Рзав у Дрину. Површина општине је 448 км². Просечна надморска висина је 303 м. На попису становништва 2013. године Општина Вишеград је имала 10.118 становника.

У радном састанку начелника општине и делегације СУБНОР-а Србије, начелник општине Вишеград истакао је да категорије инвалида, породица погинулих бораца и борци заслужују пажњу, не само општине Вишеград, него и свих јавних установа и предузећа локалне заједнице. Такође је истакао да је борачка популација важна за све установе и институције у Републици Српској, и да борачка популација у Вишеграду не треба да брине. Начелник Ђуревић је нагласио да је општина Вишеград једна од првих општина која је збринула све борце који су били на листама, укупно 253 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, од којих су 132 збринуте у стамбене јединице, а остале добиле неповратна новчана средства.

Значајна средства у Вишеграду улагана су за споменике и спомен-обежја, 77.500 КМ уложено у Војничко гробље, затим у споменик руским добровољцима и исто тако спомен-цркву која се налази у Старом Броду.

Начелник Ђуревић је такође напоменуо да Борачка организација Вишеград и општина имају добру сарадњу, те да општина издваја значајна средства за Борачку организацију.

Председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачеви начелницима општина Источне Херцеговине уручио је монографију 70 година постојања и деловања СУБНОР-а Србије под називом Стазе родољубља, СУБНОР Србије, године борбе и стварања, у којој је на изузетан начин представљена организација.