У БИЛЕЋИ ОБЕЛЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ХЕРЦЕГОВАЧКОГ КОРПУСА ВРС

Полагањем венаца на спомен обележје палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, 19.05.2022. године, у Билећи је обележено 30 година од формирања Херцеговачког корпуса Војске РС.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата Билећа је била седиште Херцеговачког корпуса и један од најзначајнијих центара за обуку младих војника.

Поред припадника Херцеговачког корпуса, свечаности у Билећи су присуствовали представници јавног, културног и политичког живота Републике Српске, Србије, Црне Горе, као и представници СУБНОР-а Србије на челу са председником СУБНОР-а Србије генерал мајором Видосавом Ковачевићем, пуковником Анђелком Милићевићем кординатором СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински округ и пуковником Зораном Јаковљевићем чланом председништва СУБНОР-а Србије.

Венце на споменик палим борцима положиле су делегације Херцеговачког корпуса, Борачке организације Старе и Источне Херцеговине, представници 3. пјешадијског РС пука, начелници општина Старе Херцеговине, Савез удружења бораца народноослободилачких ратова Србије, 2. пјешадијског батаљона касарне, „Билећки борци“, делегација Борачке организације и Општине Фоча, као и делегација СУБНОР-а Србије. У спомен-Храму Светог Василија Острошког служен је парастос погинулим и умрлим борцима ВРС.

На Свечаној академији путем видео-линка присутнима се обратио ратни командант Херцеговачког корпуса, генерал Радован Грубач.

Херцеговци су дали немерљив допринос у стварању Републике Српске. Чувајмо то – рекао је генерал Грубач.

Формирање Херцеговачког корпуса 19. маја 1992. године, имало је само један циљ – да се брани и одбрани Херцеговина и српски народ. У Херцеговини је тада живело око 100.000 грађана српске националности, а 10 одсто њих је бранило око 30 одсто територије Републике Српске, истакао је бивши помоћник команданта овог корпуса, пуковник Никола Шегрт.

Начелник општине Билећа и један од демобилисаних официра ВРС Веселин Вујовић истакао је да је Херцеговачки корпус красило чојство и јунаштво. То је био изузетно храбар и одлучан корпус који је у својој ратном походу успео да сачува и територију и народ – додао је Вујовић.

Председник Борачке организације источне Херцеговине Слободан Илић рекао је, да је формирање Херцеговачког корпуса на данашњи дан 1992. године био гарант опстанка српског народа Источне и Старе Херцеговине на својим вековним огњиштима.

Корпус је бројао 22.000 војника. Бранио је линију фронта дугачку више од 500 километара, а 2.211 бораца корпуса је погинуло.

Председник СУБНОР-а Србије поводом 30 година формирања Херцеговачког корпуса, доделио признања, „Велико хвала“, заслужним припадницима Херцеговачког корпуса и општине Билећа.

У свом обраћању генерал мајор Видосав Ковачевић је истакао да окупљање у Билећи има више повода. Пре свега то је сећање на жртве, војничке и цивилне, у време Одбрамбено-отаџбинског рата. Други повод јесте да се захвалимо и свим палим борцима у борби против нацизма и фашизма када је српски народ рекао историјско “не” и кренуо у општенародни устанак. У тој борби српски народ је тешко страдао, али на крају је стао у строј победника, исто као што је био и у Првом светском рату. Са том победом стигла је и слобода, као највећа цивилизацијска вредност коју данас уживамо.

У културно-умјетничком делу програма наступили су глумци Народног позоришта из Београда Љиљана Благојевић, Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић, оперски пјевачи Јована Зукановић и Љубодраг Беговић, Етно група „Нагоркиње“, КУД Алат и хор „Трибунија“ из Требиња.