САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863390Укупно посета:
  • 2654674Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

Никола Матић

Бригада 7. децембра 1944. у Комлетинце улази без борбе, будући да су се Немци били повукли. Мало се задржавамо у самом селу. Наши извиђачи хватају немачког обавештајца и са њим неког љотићевца.

По подне излазимо из села. Наш, звани „Гребићки” батаљон иде цестом ка селу Отоку. Наступамо у „смакнутом” поретку, чета за четом. Одмакосмо од Комлетинаца километар-два. Крећемо се мирно, не слутећи да према нама иде тенковска јединица, а иза ње стрељачки строј пешадије. У сам сумрак појављују се Немци са тенковима. Били смо изненађени и збуњени, али смо се брзо развили у стрелце и заузели положај. Непријатељ је осуо убитачну ватру, а ми прихватамо борбу. Имамо и прве жртве. Немци нас туку све јачом ватром. Тенкови нам се претећи приближавају. Пета српска бригада мења положај, тачније речено организовано одступа. Ми остајемо на истуреним положајима. Немци нам се и даље приближавају. Ноћ се хвата. Прилично смо проређени. У најтежем тренутку, пролази покрај нас командир наше 2. чете, поручник Љубисав Жижовић. Храбри нас:

– Не бојте се, другови, пролетери смо.

Говори нам да се не плашимо, да су пролетери имали и „гушћих” ситуација и тежих окршаја, па су излазили као победници, победићемо и ми овде.

Ми оживесмо. Верујемо у њега. То је борац од 1941. године, млад, тек закорачио у 21. годину живота. Учесник је битака са Неретве, Сутјеске и још многих попришта Бригаде.

Немци нас нападају, а ми све више, због губитака, проређени.

Стиже наређење да се, полако, повлачимо према Комлетинцима. Повлачимо се доста упаничени. Немци нас сустижу. Остадоше нам противколски топ, посада и запрега. У тој нашој пометњи и несређености, зачу се глас, налик вучјем крику:

– Пролетери неодступају, другови! Нема назад, само напред, за мном, ура!

Ми опет нападамо и, под кишом куршума, идемо напред. То нам улива поверење, поузданост у себе. У том хладном и тмурном децембарском предвечерју, док су ракете парале таму која је освајала – ми идемо напред. Имамо све више попшулих и рањених. Одједном се прочу да Немци одступају. Мокри смо и блатњави. Око мене има другова из других јединица, које не познајем. Напредујемо са поручником Мартићем.

У тами, са једне камаре сламе, туче митраљез по фашистима. Помаже нам много. Кад стигосмо до камаре сламе наиђосмо на нашег митраљесца Живомира Аксентијевића, са још двојицом бораца. Због рањене ноге није се могао повући, па је, са своја два помоћника, ускочио у камару сламе и ту се прикрио. Испред камаре три Немца мртва – покосио их Живомир. Храбар и кршан момак, Шумадинац, из села Бранетића код Горњег Милановца.

Немци узмичу, ми их гонимо у стопу. Борба се распламсава, сада у нашу корист. Наш је први циљ повратак топа, послуге и запреге, који су нам остали на цести, у вучерњим часовима, у оном изненадном и муњевитом немачком нападу. Преноси се команда:

– Опрезно, топ је ту!

Храбри артиљерци нису напустили свог љубимца и нису дигли руке увис, на предају, Цела посада, сем командира, Касима Касића, у животу је, али сви у ранама. Запрега је такође у животу, али су и коњи у ранама. На нашу срећу, остварили смо наш циљ.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.