Тјентиште: СУТЈЕСКА У НАМА ЖИВИ

Јаке немачке фашистичке снаге потпомогнуте талијанским, бугарским и усташким снагама (њих око 127000) тих мајско-јунских дана 1943. године на простору Сутјеске, између планина Волујака, Маглића и Вучева кренуле су да окружењем и троструким обручем униште главнину партизанских снага, Врховни штаб и Централну болницу (око 22000 бораца од којих преко 3000 рањеника). На тим просторима уз надчовечанске напоре, беспоштедне борбе и хероизам партизанских бораца на коме би им позавидео и спартански краљ Леонида са Термопила, јединице НОВЈ су поразиле десетоструко јачег и моћнијег фашистичког завојевача. На разбојиштима Сутјеске остало је преко 7500 партизанских хероја.

Поводом 79 година од славне епопеје-битке на Сутјесци Одбор за обележавање значајних јубилеја Републике Српске организовао је свечаност на Тјентишту. Уз присуство великог броја људи из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Словеније, венце и цвеће на гробницу у којој почива 3301 борац, положиле су делегације Владе Републике Српске, Владе Републике Србије, борачких организација Србије, Црне Горе, Републике Српске, представници амбасаде Русије, Војске Републике Српске као и потомци бораца са Сутјеске.

У име Владе Републике Српске присутнима се обратио министар за борачка питања Душко Милуновић, у име Владе Републике Србије државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Миодраг Капор, у име СУБНОР-а Републике Српске Рајко Ћапин, СОБНОР-а Црне Горе председник Радојица Радојевић а у име СУБНОР-а Србије и председника генерала Ковачевића потпредседник академик пук Жељко В. Зиројевић и између осталог рекао:

„Данас овде у Долини хероја и највећој епопеји наше револуције Сутјесци, клањамо се сенима свих оних који су почев од Љубиног гроба, Бара, Кошура, Милинклада, Вучева и Крекова положили своје животе за наше боље и светлије сутра. Клањамо се свим јунацима којима је на челу био легендарни командант и бесмртни херој Сава Ковачевић. СУБНОР Србије као највећа патриотска и антифашистичка организација био је и увек ће бити непремостива баријера свим појавама највећег зла човечанства нацизму и фашизму и поручујемо им са Сутјеске која у нама живи да неће проћи никад као што нису прошли ни те 1943. године.“

Културно уметнички програм извели су млади из Фоче уз песме: „Партизан сам тим се дичим“, „Командант Сава“, „Што то хучи Сутјеска“ и пригодан рецитал.

Значајно је напоменути да су на обележавање годишњице битке на Сутјесци организовано из Србије дошли чланови СУБНОР-а Чачка, Ужица, Ваљева, Шумадије, Раче, Пријепоља, Секције Прве пролетерске НОУ бригаде, Београда, а по први пут припадници СУБНОР-а Србије са територије Косова и Метохије као и многи други. Такође је посећена Спомен кућа битке на Сутјесци, Музеј Сутјеске и гроб легендарног команданта Саве Ковачевића.