ТРИ ОКТОБРА У ЈЕДНОМ ДАНУ

Јединице немачке казнене експедиције из састава 3.батаљона 749.пука злогласног немачког мајора Паула Кенига (проглашен за ратног злочинца), потпомогнуте љотићевцима Марисава Петровића, 19. октобра 1941. године устремили су се на села у околини Крагујевца, Илићеву (раније Мечковац), Маршићу и Грошници. Отпочели су са хапшењем људи старости од 18 до 50 година. Циљ им је био да испуне одређену квоту за стрељање.

Тога дана у Илићеву је стрељано 76 лица (Кенинг наводи 182), у Грошници 338 а у Маршићу 103. Заправо број стрељаних још увек није тачно утврђен јер су истраживања у току.

Поводом 81. године од ових злочина на хумке стрељаних положени су венци, одржана опела и изведен културно уметнички програм. Венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, СУБНОР-а Крагујевца, странака, месних заједница и потомака стрељаних родољуба и патриота.

Злогласна наредба генерала Бемеа и капетана Фидлера бившег аустроугарског официра, била је: “Ви се стрељате и осуђујете на смрт због тога што су ваши комунисти побили наше војнике у Горњем Милановцу, што су рушили пруге, кварили путеве, секли бандере…“ Ово је био само увод у масовно стрељање у Крагујевачким Шумарицама сутрадан (21. октобра 1941. године).