У ЧАСТ СРПСКИХ ЈУНАКА И СЛОБОДАРА

У селу Поточић, недалеко од Прокупља, 31. октобра одржана је свечаност поводом двогодишњице од откривања и освештења Спомен-чесме и Споменика мештанима који су положили живот на олтар отаџбине у ратовима од 1912. до 1999. године. Свечаности су присуствовали члан Председништва СУБНОР-а Србије Анђелко Милићевић, заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић, генерал-мајор у пензији Мирко Старчевић, у време агресије НАТО-а на СРЈ помоћник команданта Треће армије ВЈ за морал и информисање, генерал-мајор Стојан Марковић, некадашњи командант Нишког корпуса, представници локалне самоуправе, мештани МЗ поточић и други гости.

После полагања венаца на споменик од црвеног мермера на који су уклесана имена грађана Поточића, њих 119 и минута ћутања за све погинуле у ратовима у 20. веку, ктитор Ратомир Тимотијевић Тим уручио је посебна признања. Плакета за допринос афирмацији Спомен-чесме посвећене учесницима у ратовима од 1912. до 1999. године сећања на херојску борбу нашег народа за слободу и очување слободе додељена је команданту Копнене војске ВС генерал-потпуковнику Милосаву Симовићу, председнику СУБНОР-а Србије генерал-мајору у пензији Видосаву Ковачевићу, главном и одговорном уреднику ,,Војног ветерана“ пуковнику у пензији Звонимиру Пешићу, градоначелнику Прокупља Милану Аранђеловићу, команданту Прокупачког гарнизона ВС потпуковнику Борку Бућковићу, протојереју Младену Симићу и вајару Чедомиру Ристићу, аутору спомен-комплеса у Поточићу.

Плакету додељену председнику СУБНОР-а Србије Видосаву Ковачевићу примио је члан Председништва те организације и координатор за југоисток Србије и Расински округ Анђелко Милићевић. Преносећи поздраве генерала Ковачевића, он је рекао да су ретки људи, прави домаћини, који попут Тимотијевића настављају културу сећања.

,,СУБНОР Србије стоји на три стуба, обухватајући балканске ратове, Први и Други светски рат и оне вођене деведесетих година. Нашим херојима, нашим Обилићима, нека је вечна слава! Ово је једини пример, и нека буде таквих много, да никоме не смета и звезда петокрака и крст и симбол краљевине… Овде уклесана имена су наши људи који су дали нешто најсветије – свој живот за Србију“, рекао је Милићевић.

У име домаћина, МЗ Поточић, присутнима се обратио потпредседник МЗ и члан Градског већа Прокупља Андрија Микић.

,,Окупили смо се око ове чесме да бисмо дочарали жудњу за слободом мештана Поточића и овог краја. Вода која тече без престанка симболизује непресушни извор родољубља и борбу народа за слободу овог краја и целе Србије. Овај комплекс заслуга је свих вас мештана, али пре свега Ратомира Тимотијевића који је одавно отишао из овог краја и често помаже своје мештане. Уклесана имена део су сећања на хероје, наше претке, који су бранили земљу“, рекао је између осталог Микић.

Говорећи о спомен-комплесу Ратомир Тимотијевић је подсетио да је пре ове грађевине имао намеру да подигне цркву, али да је због имовинско-правне заврзламе то била немогућа мисија. Такође је подвукао да ће осим 119 уклесаних имена мештана бити додато још четири, јер је у накнадним истраживањима утврђено да су испуштена приликом сачињавања списка пострадалих.

Сви они који су дали своје животе у минулим ратовима, како је подвукао заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић, овековечени су на овом месту. ,,То место представља наше сабирање порекла и идеја у част српских јунака и слободара. Ово је сећање на све оне који су своје животе уградили у темеље српске државности. Посебну захвалност дугујемо донатору и ктитору овог споменика Ратомиру Тимотијевићу Тиму“, казао је Антовић.

У културно-забавном делу програма учествовали су млади хармоникаш Страхиња Стојковић и драмски и музички уметник Срђан Синђа Живковић. Програм је водила Ивана Ђурковић.

31.10.2022