САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 843799Укупно посета:
  • 2617995Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ВОЛЕЛИ СУ СЛОБОДУ ТРЧЕЋИ ПО КИШИ

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

У њеном свету у малој улици која избија на Кнез Михајлову живи неко старо време. Најтеже је да се прилагодите кад се нађете у нечему што живи, а прошло је. За трајање су заслужни људи, време нас само тестира. Трчали смо по киши и волели смо слободу, а онда смо пожелели конфор који уљуљкује и помало спутава храброст.

Сећање се, затим, стара да сачува лепе ствари, да их обликује у још лепше, те нам се чини да је оно време, у односу на ово, некако било по нашој мери… Жучни смо учесници у менама наше стварности.

Пристала сам. Уређујемо животе, плашећи се да то не учине неки други људи, странци које нам је “сила прилика” довела преблизу. Устајемо, желимо, мислимо, радимо, решавамо, стрпљиви смо или бодемо очи своме окружењу, дижемо се на прсте или се пењемо на главу некоме…

Бирамо, вредностима или амбицијом, бирамо стрпљењем или незадрживим егом… Бирамо због себе или да засенимо друге? Засветли каткад нечији циљ, усмери нам поглед ка истини и тада, преко свих препрека и обилазница, тешкоћа и одрицања, видимо тај крајњи исход као привилегију која је некоме поклоњена. Зашто то нисмо ми? Можда бисмо могли бити, али су трке са препонама тешке, захтевају кондицију, дисциплину и веру.

Туђа борба нам се чини као поклон, у своју се не упуштамо! Док тамо, у згради преко пута, блистају светла луксузног стана и грми пијачна свађа, док слатка оговарања испуњавају простор и краду време, живот јури… Док нам се чини да је ово овако, а оно онако, неко чека да са речи пређемо на дела, да загазимо у дубоку воду, да осетимо фину моћ постојања, да не одустајемо, да се не бојимо…

И да не радимо на силу! Све је препуно финеса, финесе траже мајсторе, мајстори се праве искуством, за искуство је потребно време и онда се као на почетку, човек осети жив тамо где је све прошло, а и даље дивно траје на неки нови начин!

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.