САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849535Укупно посета:
  • 2632315Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ПОРУКА МЛАДИМА КАКО СЕ ЧУВА ОТАЏБИНА

Делегације Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде и Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а 6. личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. личке ударне дивизије присуствовали су свечаном обележавању 74. годишњице ослобођења Ваљева у Другом светском рату.

Пре званичног дела програма делегације су положиле венце на споменике палим борцима Прве пролетерске НОУ бригаде и 6. личке пролетерске дивизије.

Након поздравне речи организатора, положени су венци у Спомен парку на Петом пуку. Венце су положили представници Војске Србије, делегације СУБНОР-а Ваљева, Прве пролетерске бригаде, Шесте личке, а у име града Ваљева председник Скупштине Милорад Илић.

Минутом ћутања, уз присуство почасног вода Војске Србије, одата је пошта погинулим друговима, а затим су сви запевали свечану песму СУБНОР-а „Партизан сам, тим се дичим“.

Председник Окружног одбора СУБНОР-а Милић Петровић је, уз подсећање да је Ваљево 1944. године ослобођено од немачког окупатора, поручио свим генерацијама, а посебно младима: „Дан ослобођења Ваљева 15. септембар је велика тековина Народноослободилачке борбе и не смемо је бацити у заборав“.

Говорио је и председник Скупштине Ваљева Милорад Илић: „Ослобођење Ваљева је била јединствена акција антифашистичких снага које су у лето 1944. године кренуле у коначно ослобођење Европе од немачког фашизма. Немци нису имали снаге да бране цео град, него су то чинили у појединим објектима као што су Официрски дом, судови, Гранд хотел, а 15. септембра су партизани ослободили град“.

На скупу су говорили и учесници у борбама за ослобођење Ваљева Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске НОУ бригаде и Милан Шашић, борац 6.личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“.

Након полагања венаца и обраћања организатора и учесника свечаног скупа, изведене су песме из Народноослободилачке борбе.

Делегације Прве пролетерске и Шесте личке, Скупштине града Ваљева и СУБНОР-а Ваљева, положиле су венце на Споменик Народном хероју Стјепану (Стевану) Филиповићу, на брду Видрак (Споменик борцима Револуције). О истакнутом револуционару и антифашисти надахнуто је говорио Ненад Симић, који је, поред осталог, истакао да се реплика фотографије са уздигнутим рукама налази у природној величини у згради Уједињених нација у Њујорку, као симбол отпора фашизму.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.