САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 818876Укупно посета:
  • 2563709Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СРПСКИ ВОЈНИЦИ СУ ЗАДИВИЛИ ЧИТАВ СВЕТ

У Зајечару је обележено 100 година од пробоја Солунског фронта, завршетка Првог светског рата и дан оснивања Организације резервних војних старешина. Тим поводом, представници локалне самоуправе, борачких организација и Основне школе “Десанка Максимовић” положили су венце и цвеће на споменик Ослободиоцима Зајечара, на Тргу ослобођења. 

Историчар Јелица Илић је подсетила на важне датуме.

„Почетак  века обележен је веома бурним догађајима, како у Србији, тако и на читавом Балканском полуоствру. Врхунац био је Први светски рат који је трајао од јула 1914. до новембра 1918. године. Рат на Балкану прошао је кроз неколико фаза. У првој српска војска пружила је јак отпор непријатељу, током лета и јесени 1914. године, у Церској и Колубарској битци, у другој фази од октобра 1915. до пролећа 1916. године, српска војска је притиснута са три стране, са истока, севера и запада, од три војске: бугарске, аустро-угарске и немачке, прешла је пут ка југу, према Албанији и од луке Драч до Крфа, а потом делимично опорављена пребацивана на Солунски фронт.

Трећа и завршна фаза рата на Балкану отпочела је након слома немачке пролећне офанзиве на западном фронту и повлачења Немаца са Марне, средином јула 1918. године. Српска Врховна команда заложила се да се уместо локалних операција предузме одлучна офанзива са Солунског фронта на север, која би, ако се добро припреми и енергично изведе, могла имати одлучујући значај за исход рата у целини, предлажући да српска војска понесе главни терет офанзиве. Новопостављени главни савезнички командант, генерал Франш д’Епере, прихватио је српски план за велику офанзиву. Међутим, владе и генералштабови Италије и Велике Британије, енергично су се супротставили преузимању офанзивних операција на Солунском фронту. Суочене са њиховим отпором, француска и српска влада договориле су се да се ипак припреме планови за велику офанзиву, а да француска влада увери савезнике да се припреме врше за локалну операцију на српском фронту. Вест о почетку припрема српски војници дочекали су са одушевљењем, после готово трогодишњег боравка у туђини и у рововима на прагу поробљене отаџбине. Истрајност српских војника задивила је читав свет“.

Солунски фронт пробијен је 15. септембра 1918. захваљујући акцији српске војске и две француске дивизије. Непријатељска војска разбијена је и почела да се повлачи целом дужином фронта. Савезници су за десет дана ослободили Штип и Скопље. Бугарска је потписала капитулацију после 14 дана. Даљим кретањем војске у унутрашњост ослобођен је Ниш 1. октобра, а 19. октобра трупе француске коњичке дивизије предвођене генералом Гамбетом ослободиле су Зајечар. Пробој Солунског фронта у двомесечној офанзиви одлучно је утицао на скраћивање Првог светског рата. Дошло је до ланчане капитулације држава Централних сила: прво Бугарске, затим Турске и Аустроугарске, и на крају Немачке. Рат је завршен 11. новембра 1918.

Након полагања венаца митуном ћутања је одата пошта жртвама Првог светског рата, а потом је изведен пригодан уметнички програм у коме су учествовали ученици зајечарске основне школе и дечји хор „Искрице“.

Организатори свечаног скупа били су СУБНОР, Удружење потомака учесника ратова од 1912. до 1918. године, Организација резервних војних старешина, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружење војних пензионера, основне школе и Град Зајечар.

Скуп је био добро посећен и медијски пропраћен.

 

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
15°
Сунчано
06:5617:50 CEST
ЧетПетСуб
26/10°C
25/10°C
26/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.